Izgradnja Srpsko-ruskog centara bratstva pravoslavnih naroda u Ritešiću kod Doboja biće ubrzana, pa bi naredne godine objekat mogao da bude završen, rečeno je nakon današnjeg sastanka u Šešlijama kojem je prisustovavao ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao novinarima da je, osim utvrđivanja prioriteta za nastavak izgradnje Srpsko-ruskog centara, na sastanku razgovarano i realizaciji započetih projekata, te narednim investicijama koji će se realizovati u Srpskoj u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva
Republike Srpske

Ministar je pozdravio prisustvo Kalabuhova, koji je početkom oktobra boravio u Ritešiću na humanitarnom ručku za izgradnju Srpsko-ruskog centra bratstva pravoslavnih naroda, organizovanog u okviru manifestacije “Dani meda, rakije i kotlića”.

Srpsko-ruski centar gradi dobojsko Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, čiji je predsjednik Zoran Gajić zahvalio za današnju podršku da se ubrzaju radovi na objektu koji treba da bude završen naredne godine.

“Ostali su završni radovi na postavljanju stolarije unutrašnji radovi i opremanje”, rekao je Gajić i naveo da će u sklopu Srpsko-ruskog centra, koji se nalazi uz Manastir Svete Matrone Moskovske, biti nekoliko funkcionalnih cjelina, između ostalog, ruski kutak, restoran ruskog cara, sala za sastanke, apartmani za smještaj zvaničnika i hodočasnika, ruski vojni muzej, te ruska bolnica.

Zoran Gajić, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ukazao je na dosadašnju podršku Gradske uprave ovim ativnostima.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Današnjem sastanku prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, odbornici u Skupštini grada Doboj, te lokalni i privrednici iz Srbije.

Izgradnja manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela u Ritešiću počela je 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića.

Gradnja manastira počela je 8. aprila 2010. godine, a tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je temelje 1. maja iste godine.

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakEpidemija kovida 19 mnoge žene ostavila bez posla
Naredni članakTrivić: Nije alarmantan broj zaraženih učenika