Vijesti

DOBOJ-SREBRENICA: Nestručno vještačenje potpisa glasača u Doboju i Srebrenici

Direktor banjalučkog Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata Dane Branković rekao je da je vještačenje spornih potpisa glasača u Doboju i Srebrenici, na koje se pozvala Centralna izborna komisija /CIK/BiH, urađeno od nestručnog lica jer je riječ o osobi koja nije diplomirani inženjer grafičke tehnologije.

“Ako nije uradio vještačenje po pravilima struke, onda je njegov nalaz urađen na nedozvoljen i nestručan način, te kao kao takav ne može proizvoditi nikakvo pravno dejstvo. Dakle, u nalazu nisu prikazane, recimo, činjenice koje imaju svoju opredjeljujuću dokaznu snagu”, rekao je Branković je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

CIK BiH nedavno je poništila izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

CIK je donio odluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, za nivo načelnika i Skupštine opštine.

Izbori su poništeni i na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

CIK je, između ostalog, obrazložio da su na planu glasanja u ove dvije opštine zabilježene brojne malverzacije, te da su grafolozi utvrdili nepravilnosti i krivotvorenje kada je riječ o potpisima glasača. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close