U Doboju je danas služen molitveni pomen i parastos na pravoslavnom groblju, koje je nedavno otkriveno i očišćeno i na kojem su pronađeni ostaci spomenika iz 19. vijeka, a pretpostavlja se da su tu masovne grobnice srpskih interniraca iz dobojskog logora koji je Austrougarska osnovala 1915. godine, što će biti predmet istraživanja, izjavio je protojer-stavrofor Mirko Nikolić.

Nikolić je rekao da još nemaju pisani ili usmeni trag o tome kada je posljednji put služen molitveni pomen za ukopane na ovom groblju koje se prostire na površini od oko 2,5 dunuma i koje je ponovo vraćeno u posjed Srpske pravoslavne crkve.

On smatra da oko 90 odsto građana Doboja i ne zna da groblje postoji.

“Našli smo dva spomenika koja su vidljiva. Naravno, nismo mi stručnjaci te oblasti i nismo htjeli da diramo kamene ostatke, ali na dva koja se vide piše Staka Jeftanović i Jovanka Trifković”, rekao je Nikolić novinarima.

On je naveo da je, prema podacima iz ljetopisa, utvrđeno da je Jovanka bila supruga Ignjata Trifkovića koji je bio dobojski pekar i među prvim osnivačima i predsjednicima Crkvene opštine Doboj koja je formirana 1884. godine.

Staka Jeftanović bila je supruga Sime Jeftanovića koji je isto bio ugledni trgovac u Doboju i jedan od članova Crkvenog odbora.

“Ignjatovo i Simino ime pominjemo na liturgiji stalno, ali nismo znali da im supruge upravo ovdje počivaju. Oni su sahranjeni hiljadu devetsto i neke godine na groblju Bare”, naveo je Nikolić.

On smatra da su na ovom groblju sahranjeni i srpski internirci iz dobojskog logora za Srbe koji je Austrougarska formirala od 27. decembra 1915. do 5. jula 1917. godine i u kojem je stradao 45.791 Srbin.

“Prema svjedočanstvu koje imamo u Spomenici piše da su žrtve iz logora vožene ulicama Doboja dok tijela nisu spadala sa zaprežnih kola i dok groblje nije postalo tijesno. Kada je krv počela da curi iz grobnica onda je osnovano groblje u Pridjelu”, rekao je Nikolić.

On je naveo da su pronađene kosti srpskih logoraša iz humki u Pridjelu prenesene u Spomen-kosturnicu, dok se ova lokacija ne pominje.

“Najverovatnije da je to bio cilj projekta – da se ovo groblje zaboravi, da se zaborave žrtve i stradanja u dobojskom logoru. Ne znam kako bih rekao, u tome se i uspjelo na kraju, ali, evo, uvijek se nađe neko ko će to da otkrije i da izađe istina na vidjelo”, poručio je Nikolić.

On je napomenuo da će sve ove pretpostavke biti istražene kako bi imali potpune i tačne činjenice i da se ne bi nagađalo.

“Jer, nemamo drugo groblje gdje bi mogle biti sahranjivane žrtve, a znamo da je samo u aprilu 1916. godine sahranjeno 643 djece. Ovdje možemo postaviti pitanje zašto je groblje napušteno, zašto se prestalo ovdje sahranjivati kada vidimo da nema mnogo humki koje su porušene. Vrlo malo grobova se nazire, ali se mogu nazrijeti masovne grobnice koje su vjerovatno tu postavljene”, rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da je, zahvaljujući istraživanju i zemljišno-knjižnim izvodima, pronađeno ovo staro srpsko groblje u Doboju koje je, nažalost, bilo potpuno zapušteno, zaraslo i zaboravljeno.

Groblje je smješteno neposredno iznad kompleksa dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka”, a na lokalitetu se mogu pronaći i kameni spomenici Austrougarima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Za pet dana uhapšeno 14 pijanih vozača
Naredni članakDOBOJ: U Grapskoj Donjoj obilježena hramovna slava Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan (FOTO/VIDEO)