U Doboju je danas povodom Dana Republike – 9. januara služen pomen i položeni su vijenci kod spomen-biste Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske, koja se nalazi u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Vijenac je položio i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, koji je nivinarima rekao da je Spomenko Gostić za otadžbinu dao ono što se najviše može dati – život.

“Naša društvena odgovornost i moralna obaveza je da njegov čin nikada ne zaboravimo kao što ne smijemo zaboraviti ni sve borce Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata koji su položili živote za vjeru i otadžbinu”, izjavio je Goganović.

On je ukazao na obavezu svih da u miru čuvaju i grade Republiku Srpsku.

“Isto tako da živimo i sa drugim narodima u BiH, ali uvijek ćemo pozivati na očuvanje i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je jasno rekao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom tri naroda i dva entiteta”, izjavio je Goganović.

Protojer stavrofor Duško Nedić rekao je da se pomen Gostiću i svim Srbima stradalim braneći svoju vjeru i otadžbinu odaje na današnji dan kada pravoslavna crkva slavi Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

“Nas su zadužili da čuvamo amanet koji su nam ostavili, da čuvamo te temelje, da čuvamo ovu izgrađenu kuću, a to je Republika Srpska”, izjavio je sveštenik Nedić.

Vijenac je položila i delegacija dobojske organizacije Mladih socijaldemokrata /MSD/, čiji je predsjednik Aleksa Mirčetić rekao da život i djelo četrnaestogodišnjeg Gostića koji je odbio na napusti rodni kraj Joviće na Ozrenu i poginuo braneći ga, treba da bude primjer današnjim mladima kako se voli sloboda i čuva otadžbina – Republika Srpska.

“Danas mi mladi ne treba da prizivamo nikakva ratna dešavanja, treba da čuvamo Republiku Srpsku, ekonomski je jačamo i da stojimo na raspolaganju našoj otadžbini u svakom trenutku”, naglasio je Mirčetić.

Nemanja Vukičević iz Mladih socijaldemokrata poručio je da mladi, kao i svi građani Srpske, ne smiju da zaborave žrtvu Spomenka Gostića i treba da proslavljaju 9. januar – Dan Republike.

“Slavili smo ga 32 godine i slavićemo ga još. Neće nam niko određivati da li ćemo ga slaviti ili ne”, poručio je Vukičević.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredsjednik Srpske razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i visokom delegacijom Srbije (FOTO)
Naredni članakAMS RS: Povremeno pojačana frekvencija vozila na više prelaza na izlazu iz BiH