DOBOJ – Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček rekao je danas u Doboju da nacionalne manjine imaju relativno dobar status u BiH, izuzev Roma, za koje kaže da se, uprkos određenim pomacima, i dalje susreću sa problemom nezaposlenosti, smještaja i zdravstvene zaštite.

On je ukazao da je vidljiv određen napredak kada je riječ o individualnom stambenom zbrinjavanju Roma, rješavanju pristupa matičnim dokumentima, ali da, generalno, zajedno sa drugim nacionalnim manjinama, oni imaju problem sa finansijama za obilježavanje i promovisanje kulture i tradicije.

Knežiček je danas u Doboju, zajedno sa drugim članovima Savjeta nacionalnih manjina BiH, prisustvovao svečanosti otvaranja prostorija Kulturnog centra različitosti Saveza nacionalnih manjina regije Doboj.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina regije Doboj Dragan Marković kaže da imaju dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, kao i Gradskom upravom Doboja, čijim sredstvima je današnja kancelarija i otvorena.

On je pojasnio da će Kulturni centar različitosti biti otvoren za sva dobojska udruženja nacionalnih manjina, kao i nevladina udruženja, institucije i građane.

Predstavnik Gradske uprave Doboj Dragan Vasilić kaže da je zadovoljan saradnjom sa predstavnicima nacionalnih manjina, koji su odlukom Skupštine grada dobili nove prostorije.

– Trudimo se da pomognemo koliko možemo. Udruženje nacionalnih manjina je uvršteno i u stavku lokalnog budžeta, a sredstva se izdvajaju kao podrška obilježavanju njihovih manifestacija – izjavio je Vasilić.

On kaže da u ostvarivanju prava nacionalnih manjina lokalna uprava ima podršku republičkih institucija.

U okviru svečanosti otvorena je izložba “Bogatstvo različitosti” i održan kulturno-umjetnički program.

Prostorije Kulturnog centra različitosti nalaze se u Ulici vojvode Mišića.

SRNA

Prethodni članakNova poskupljenja: Gorivo ide na 2,50 KM?
Naredni članakDanas izbor novog predsjednika CIK-a iz reda srpskog naroda