Predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović očekuje da se dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – 21. novembar, osim u Republici Srpskoj, počne obilježavati i u Federaciji BiH /FBiH/, jer je logično da se proslavlja dan kada je prestao rat, a ne 1. mart kada je počeo.

“Ništa nas lijepo ne vezuje za 1. mart s obzirom da je srpski narod preglasan na referendumu i mimo njegovo volje ostala dva naroda donijela su odluku o nezavisnosti BiH, a tog dana je napadnuta i srpska svadbena povorka na Baščaršiji u Sarajevu kada je ubijen Nikola Gardović”, rekao je Rekanović Srni.

On je istakao da BiH danas nema ništa sa onom od 1. marta 1992. godine koju su nelegalno proglasili Bošnjaci i Hrvati i tim činom se otcijepili od SFRJ i odrekli svih tekovina ZAVNOBiH-a, čiji datum zasjedanja proslavljuju kao navodni dan državnosti BiH.

Govoreći o situaciji u Doboju, Rekanović je ukazao da je ovaj grad danas primjer multietničnosti u Republici Srpskoj i FBiH, u kojem je svim predratnim stanovnicima koji su to htjeli vraćena i obnovljena imovina.

“Tome je doprinijela odgovorna i mudra politika njegovog rukovodstva, prevenstveno nekadašnjeg gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je danas poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH”, rekao je Rekanović.

On je istakao da je suživot svih naroda u Doboju na zavidnom nivou i da su svi zastupljeni u političkom, društvenom i privrednom segmentu, te da bi volio da je takav odnos i prema Srbima u FBiH.

“Svi bošnjački i hrvatski odbornici dio su vladajuće većine u Skupštini grada Doboja i ravnopravno učestvuju u donošenju politika bitnih za ovu lokalnu zajednicu”, rekao je Rekanović.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. 

oto: Screenshot/facebook.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Do 25. novembra prijave za glasanje na parlamentarnim izborima u Srbiji (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Sutra 22. redovna sjednica Skupštine grada Doboja