Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju pozdravilo je odluku Mitropolije dabrobosanske da prvi Sabor u spomen na sveštenomučenike na nivou cijele Mitropolije bude održan u subotu, 17. jula, u Manastiru Svete Trojice – Vozućica u Vozući, s obzirom na velika stradanja stanovništva i sveštenstva zavidovićkog kraja tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog, izjavio je predsjednik Udruženja Zoran Blagojević.

Blagojević je rekao Srni da se kultura sjećanja na istinu i okolnosti stradanja Srba tog kraja i njihovog vjekovnog postojanja mora otrgnuti od zaborava i prenositi na mlađe naraštaje, da bi se preduprijedili slični događaji.

“Nije čudo što je za sabor izabran baš Manastir Svete Trojice u Vozući. Prvi stradalnici iz Vozuće su 17. aprila 1941. godine odvedeni u ustaški logor Danica kod Koprivnice, prvi logor u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, izjavio je Blagojević.

On je pojasnio da je tog 17. aprila u logor Danica deportovan manastirski sveštenik Jovan Zečević i 19 viđenijih Srba, mahom predstavnika sokolskih društava, s ciljem da “obezglave” i kod Srba spriječe pokušaj organizovanog otpora pred onim što je slijedilo, a to je hvatanje oko 350 muškaraca i njihovo deportovanje u zloglasni logor Jasenovac.

“Zločinci su već 1942. godine pozvali sve muške glave da dođu u školu u Vozući, pod izgovorom da im se uruče propusnice za kretanje, nakon čega su ih u istoj školi na prevaru zatvorili naredna dva dana, te željezničkom kompozicijom dalje deportovali u Jasenovac, odakle se niko nije živ vratio”, izjavio je Blagojević.

On je naveo da sudbina nije bila bolje naklonjena ni tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je sprovedeno etničko čišćenje 40.000 Srba sa zeničke regije, a počinjeni stravični zločini u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i na Ozrenu.

“Tog 10. septembra 1995. godine, prema direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta je ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive `Uragan 95`, `Farz 95` i `Badr al Bosna`, kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova”, naglasio je Blagojević.

On je rekao da, osim populacionog genocida nad Srbima tog područja, stradanja nisu izbjegli ni njihovi vjerski objekti, kao svjedoci viševjekovnog postojanja, između ostalih Manastir Sveta Trojica – Vozućica koji je rušen tokom Drugog svjetskog rata i ovog posljednjeg.

“Oni koji su se vratili na taj prostor, kao i oni koji to nisu, uzeli su učešće da kroz građevinske odbore obnove porušene vjerski objekte u Žepču, Zavidovićima, Stogu, Gostoviću, Vozući”, izjavio je Blagojević, ukazavši pri tom na sve teškoće praćene nepovjerenjem i netrpeljivošću drugih konfesija.

Svetom liturgijom i parastosom svim Srbima postradalim u Drugom svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom, u nemanjićkom manastiru Svete Trojice – Vozućici u Vozući kod Zavidovića u suboti će biti održan Sveeparhijski sabor Sveštenomučenika dabrobosanskih postradalih od ustaša od 1941. do 1945. godine i od bezbožnika poslije 1945.

Nakon Svete arhijerejske liturgije koju će, sa početkom u 9.30 časova, služiti NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, biće blagosloveno slavsko koljivo i prelomljen slavski kolač.

Foto: Zavičajno udruženje Zavidovićana Doboj

Izvor: SRNA

Prethodni članakĐoković najavio odlazak na Olimpijske igre
Naredni članakZa nabavku vakcina odobreno više od osam miliona KM