Predsjednik Udruženja porodica sa troje i više djece “Ponos” iz Doboja Marina Protić rekla je Srni da je zahvaljujući i institucionalnoj podršci višečlanim porodicama primjetno da se roditelji sve češće odlučuju za treće dijete i da polako nestaje dugogodišnji trend da je dvoje djece sasvim dovoljno.

Protićeva je naglasila da se u posljednje dvije godine porodice lakše odlučuju za treće dijete.

“Sigurno da na to utiče i činjenica da se posljednjih godina višečlanim porodicama daje na značaju”, istakla je Protićeva.

Ona je kao najznačajniju institucionalnu mjeru pronatalitetne politike istakla redovnu finansijsku podršku Vlade Republike Srpske za nezaposlene roditelje sa četvoro i više djece koji od januara imaju plaćene doprinose i redovno mjesečno primanje od 750 KM.

Protićeva je naglasila da podršku višečlanim porodicama daje i Fondacija za porodicu u okviru projekta “Ponosna kartica Republike Srpske” sa kojom porodice sa troje i više djece ostvaruju određene benefite kod društveno odgovornih privrednika uključenih u projekat.

Ona je navela da je važna i podrška Gradske uprave Doboj koja obezbjeđuje sredstva za nabavku udžbenika.

“U razgovoru sa višečlanim porodicama i dalje se ukazuje da finansijska podrška nije dovoljna, ali da im ona daje osjećaj sigurnosti”, dodala je Protićeva.

Protićeva je rekla Srni da dobojski “Ponos” danas okuplja 700 višečlanih porodica.

“Udruženje je osnovano u junu 2021. godine, a u 2022. smo ušli sa 480 članova”, rekla je Protićeva i navela da su od početka ove godine brojniji za 70 novih članova.

Ona je naglasila da “Ponos” svojim radom i brojnim manifestacijama tokom godine kod roditelja afirmiše proširenje porodice, podrškom višečlanim porodicama, te promociji porodice i porodičnih vrednosti. 

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Radnici Odjela za dijagnostiku Doma zdravlja na nagradnom putovanju u Budimpeštu (FOTO)
Naredni članakDodik: Srpska ima sve više prijatelja koji ne opravdavaju pritiske djela zapadnih zemalja