Gradska organizacija Crvenog krsta u Doboju u narednom periodu aktivno će raditi na omasovljenju i podmlađivanju, kao i na stručnom osposobljavanju članova kako bi adekvatno odgovorila svojoj misiji i rastućim potrebama građana, rekla je Srni sekretar dobojske organizacije Crvenog krsta Marina Protić.

Protićeva, koja je imenovana za novog sekretara, najavila je da će s ciljem podmlađivanja i omasovljenja, Komisija za rad sa omladinom i podmlatkom dobojskog Crvenog krsta unaprijediti saradnju sa osnovnim i srednjim školama, fakultetima i mjesnim zajednicama, i da će sa konkretnim aktivnostima krenuti već za mjesec dana.

Ona je navela da će biti organizovane radionice po školama o poznavanju djelovanja Crvenog krsta, kao i obuke iz pružanja prve pomoći da bi školski timovi bili spremni za gradsko takmičenje u aprilu.

Protićeva je rekla da dobojski Crveni krst ima oko 100 aktivnih volontera od oko 180 registrovanih.

“Već sutra za 12 volontera kreće trodnevna radionica o pisanju projekata s ciljem formiranja kvalitetnog projektnog tima kako bi Gradska organizacija Crvenog krsta odgovorila na uočene potrebe u lokalnoj zajednici”, navela je Protićeva.

Prema njenim riječima, nastavlja se realizacija već započetih projekata poput “NJega i pomoć u kući” i za potrebe oko 80 korisnika angažovano šest njegovatelja, koji je u ranijem periodu finansijski podržan sredstvima Crvenog krsta Švajcarske i Gradske uprave Doboj, a koji se od početka ove godine sprovodi samo sredstvima dobojske Gradske uprave.

“Potreba za ovom uslugom veća je od trenutnog broja korisnika i u narednih mjesec do dva planiramo održati prezentaciju ovog projekta kako bismo povećali obuhvat lica u stanju potrebe, ali i njegovatelja”, rekla je Protićeva.

Ona je istakla da se uz podršku Crvenog krsta Švajcarske nastavlja projekat “Aktivno zdravo starenje” čiji je cilj da se lica treće životne dobi aktivnije uključe u društvena dešavanja, a koji trenutno dobro funkcioniše na području četiri mjesne zajednice.

Protićeva je najavila realizaciju već definisanog plana i programa za tekuću godinu poput obilježavanja značajnih datuma poput Međunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze u martu, te tradicionalne akcija dobrovoljnog davanja krvi u aprilu.

Protićeva je navela da će nizom aktivnosti tokom godine prigodno biti obilježena i proslava stogodišnjice od osnivanja pokreta Crvenog krsta. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakBubić: U uvodnom dijelu pročitana i optužnica protiv Lukića – prekršen je zakon (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: U Skipovcu održana 8. tradicionalna Svetosavska igranka (FOTO/VIDEO)