Jevrejska opština u Doboju organizovala je večeras proslavu Pesaha – jevrejskog praznika koji simbolizuje slobodu.
Predsjednik dobojske Jevrejske opštine Danijel Atijas ukazao je na značaj što čuvajući tradiciju svojih predaka Jevreji u Doboju danas ovaj praznik mogu da proslavljaju u slobodi i sa željom da svugdje vlada mir.

On za Pesah, koji u prevodu znači preći preko, kaže da se obilježava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom.

“Jedan je od tri hodočasničkih praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost hodočaste u Jerusalim”, izjavio je Srni Atijas.

On kaže da se za vrijeme večere /seder pesha/ postavljaju jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu.

Atijas pojašnjava da se na trpezi nalazi maces – vrsta hljeba koji u sebi ne sadrži kvasac, samo brašno,vodu i so jer simbolizuje brzinu kojom su Jevreji napuštali Egipat, haroset – mješavinu rendanih jabuka, cimeta i vina koji simbolizuje materijal kojim su kao robovi gradili piramide.

Obavezno se nalazi i zasoljena voda i gorko povrće koji simbolizuju suze robova, kuvano jaje kao simbol ponovnog života, te krilo peradi ili janjeća koljenica kao simbol snage u borbi za slobodu.

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći sa koljena na koljeno priču o oslobođenju i izlasku Jevreja iz egipatskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanom u Knjizi izlaska – Tori.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplije, uz naoblačenje sa povremenom kišom i pljuskovima
Naredni članakDOBOJ: Do petka vakcinacija protiv humanog papiloma virusa bez zakazivanja termina