U organizaciji Agencije za intelektualni razvoj i savjetovanje  „Lavirint“ iz Doboja, u holu Visoke medicinske škole zdravstva, otvorena je izložba likovnih radova . Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa crtežima djece i odraslih, sa kojima su radili dobojska akademska slikarka Bojana Stojaković i Marko Pušeljić.

Kreativnost velikih i malih na jednom mjestu. Tako bi se ukratko mogla okarakterisati izložba likovnih radova, koje su stvarali polaznici Škole crtanja i slikanja za djecu i odrasle, u agenciji Lavirint. Tatjana Paravac Šušković prosvjetni je radnik. Ljubitelj je likovne umjetnosti, a njenu izražajnost planira da prenese i na svoje đake.To je, kako kaže,  osnovni razlog zašto se priključila Školi crtanja.

Volim da crtam, ali prvenstveno sam išla sa namjerom da se edukujem po pitanju likovne umjetnosti jer radim sa djecom, da im prenesem bar neko osnovno znanje, kako budu odrastali da prepoznaju u sebi nekakvu ljubav u crtanju ili talenat, priča nam Tatjana koja uživa prenoseći motive prirode na papir, u akvarelu.

Matija Stevanović, učenik VI razreda OŠ „Sveti Sava“  kaže da mu je likovno omiljen predmet u školi. Tokom trajanja radionice crtanja, najviše je kaže radio sa glinom, a životinje su mu omiljeni motivi za crtanje.

Polaznici Škole za crtanje tehnike ove umjetnosti učili su od najboljih dobojskih „majstora“ za likovnu umjetnost.

Jedan dio odraslih polaznika je prešlo iz grupe koju smo imali u Centru za kulturu, a priključilo nam se i nekoliko novih polaznika. Bilo je jako zanimljivo. Prosto taj prostor u Lavirintu, u kojem se smjenjuju godišnja doba, je inspiritivan,  i to je meni uvijek bilo fascinantno. Odradili smo jesen i zimu, družili smo se svakog utorka u večernjim časovima, počeli smo od osnovnih stvari, s tim da smo imali polaznike koji su već napredna grupa, te one koji su krenuli od početka, objasnila je akademska slikarka Bojana Stojaković , koja ja radila sa odraslim, istakavši da umjetničke radionice imaju i terapijski učinak na ljude.

Njen kolega, Marko Pušeljić  kaže da su svi crteži nastali kroz igru sa djecom.

Kada bi mi ponestalo inspiracije, obukao bih bijelu majici i dao djeci tempere da šaraju po njoj, jer je i to jedan od načina kada oni iskazuju svoj talenat, opisao je Pušeljić svoj rad sa djecom.

U agenciji Lavirint željeli su da talenat Dobojlija predstave i široj publici, a u tome im je pomogla  Visoka-medicinska škola zdravstva, koja im je ustupila prostor za izložbu.

Zaista su imali fantastične i kreativne momente , bilo nam je prosto žao da se to negdje ne izloži i ne pokaže, kazala je Emanuela Božić iz Lavirinta.

Bitno nam je da mladi likovni umjetnici svoje prve korake tj. crteže izlože upravo u našim prostorijama, te da podržimo mlade ljude u njihovim idejama, izjavila je Silvana Marić, PR obrazovne ustanove u kojoj će izložba biti otvorena do 17.februara.

RTV DOBOJ

Prethodni članakUplaćena druga tranša MMF-a
Naredni članakStrategija EU ohrabruje BiH