Ljekar porodične medicine Doma zdravlja u Doboju Borislav Kovačević upozorio je na povećanje broja lica oboljelih od karcinoma debelog crijeva na čiji nastanak utiču genetske predispozicije i zapadnjački način života i ishrane.

“Zapadnjački način života, odnosno unošenje veće količine mesa, rafinisanih masti životinjskog porijekla, slatkiša dovodi do veće vjerovatnoće nastanka karcinoma debelog creva”, rekao je Kovačević koji je održao predavanje “Prevencija kolorektalnog karcinoma”, organizovano povodom Svjetskog dana zdravlja.

On je naveo da muškarci za oko 30 odsto češće oboljevaju od ovog karcinoma nego žene, kao i da se sa povećanjem starosne dobi povećava i vjerovatnoća nastanka karcinoma debelog crijeva.

Načelnik Službe za porodičnu medicinu Zagorka Blagojević Pavlović kao simptome je izdvojila nagli gubitak težine, krvarenja gastrointestinalnog trakta koja su moguća od ranijih promjena koje pacijent ima, ili se javljaju neke druge maligne promjene.

Ukazala je na značaj rane prevencije, prije pojava nekih od simptoma.

“Naravno da niko ne ide kod ljekara kada je zdrav, tako da mi iz tog razloga pozivamo aktivno naše pacijente da dolaze na ove preventivne preglede, ne bi li ovakve promene otkrili na vrijeme”, izjavila je Pavlovićeva.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Marković kaže se radi o još jednom predavanju u nizu kako bi se podigla svijest o većoj potrebi za preventivnim zdravstvenim pregledima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakTužilaštvo BiH: Utvrđuje se tačan broj žrtava nakon hapšenja zbog vrbovanja radi prostitucije
Naredni članakDOBOJ: Uhapšena dva pješaka koja su odbila test na drogu