Peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, danas je u Doboju za nepunih sat vremena potpisalo oko 200 građana.

Peticiju je potpisao i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić koja je poručila da se radi o podršci opstanku Republike Srpske a protiv svega što je nametnuto.

“Ponosna sam danas što danas kao građanin i poslanik imam priliku da potpišem ovu peticiju i sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo”, izjavila je Vulićeva.

Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

Prema njenim riječima, slične aktivnosti organizovane su širom Srpske, između ostalih danas će biti i u Bijeljini, a građani su veoma zainteresovani za potpisivanje, uključujući i one u inostranstvu.

Odluku odlazećeg visokog predstavnika, Vulićeva je ocijenila kao civilizacijski presedan u savremenom svijetu da neko oduzme pravo na mišljenje i govor.

Peticiju je među prvima potpisao Aleksa Mirčetić, a to je obrazložio potrebom da se poništi nametnuta odluka, za šta je više nego ikada ranije potrebno srpsko jedinstvo.

“Treba svi da zaboravimo na boje stranačkih dresova i da čvrsto stanemo za poništenje odluke”, izjavio je Mirčetić.

Aleksa Mirčetić

Peticiju je u 15.30 časova organizovalo Udruženje Pravda za Doboj.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”. 

Fono:

Izjava Sanje Vulić, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

Galerija:

Foto: srna.rs

Fono: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Vulić: Kritike Dodiku su skretanje teme iz straha od političkog Sarajeva
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: Gužve na graničnim prelazima u Srpskoj (FOTO)