U Doboju je danas 11 jedinica lokalne samouprave Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ potpisalo memorandum koji definiše generalne principe, način funkcionisanja i upravna tijela u okviru projekta “Lokalni ekonomski razvoj u BiH” /Ler/ čiji je cilj razvoj lokalnih ekonomskih kapaciteta i unapređenje poslovnog ambijenta saradnjom javnog privatnog i nevladinog sektora.

Memorandum, koji su potpisali predstavnici Banjaluke, Čelinca, Doboja, Doboj Juga, Kaknja, Prijedora, Teslića, Tešnja, Zavidovića, Zenice i Žepča, na snazi je do 31. jula 2027. godine, kada se završava i prva faza.

Ambasador Švajcarske u BiH Danijel Hun rekao je da se ovim projektom pomaže lokalnim upravama u razvoju njihovih strategija i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta.

Direktor Kancelarije švajcarskog “Karitasa” u BiH Ana Gus navela je da je riječ o jednom od šest projekata koji se realizuju u 40 lokalnih zajednica u BiH s ciljem povećanja prihoda i zapošljavanja, inkluzije, migracija, te energetske efikasnosti.

Konsultant konzorcijuma “Karitas” i “Niras” Ladina DŽordž rekla je da se danas formalizuje namjera o saradnji 11 lokalnih zajednica koje su pokazale spremnost da oblikuju svoju budućnost u svrhu postizanja pozitivnih promjena kroz saradnju sa drugim lokalnim zajednicama i njihovim ekonomijama.

Zamjenik šefa tima projekta “Ler” u BiH Anja Rajak pojasnila je da se projektom uspostavljaju međusektorski i međuopštinski mehanizmi partnerstava kroz upravne odbore na nivou programa, te dva klastera.

“Investiraćemo ukupno oko 8,5 miliona KM. Naše učešće kao donatora je 40 odsto, 40 odsto lokalnih samouprava i 20 odsto privatnog sektora”, izjavila je Rajakova.

Konferencija “Ler” pod nazivom “Otključavanje potencijala” održava se do četvrtka, 18. aprila, u hotelu “Park” u Doboju, a tokom nje biće održani panel-diskusija “Otključavanje potencijala – kako postati konkurentniji”, dvodnevni trening “Razvojni horizonti – konkurentnije lokalne privrede”, te prvi sastanak Upravnog odbora klastera.

Lokalne zajednice učesnice podijeljene su u dva klastera – prvi čine Banjaluka, Čelinac i Prijedor, a drugi Doboj, Teslić, Tešanj, Doboj Jug, Žepče, Kakanj, Zavidovići i Zenica.

U Doboju je 23. novembra prošle godine održana prva radionica u okviru projekta “Lokalni ekonomski razvoj u BiH”, s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, a obuhvaćeno je 11 lokalnih zajednica i traje do 2034. godine sa fondom od 18.000.000 švajcarskih franaka.

Projekat finansira Vlada Švajcarske, a implementira konzorcijum švajcarski “Karitas” i “Niras”.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Odigrana monodrama „Na Drini Ćuprija” u izvođenju Tihomira Stanića (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja: Upozorenje na jak i olujni vjetar danas