U Doboju je počelo ozelenjavanje površina i popunjavanje drvoreda novim sadnicama u okviru proljećnog uređenja grada u skladu sa predviđenim planom, izjavio je Srni predstavnik gradskog Stambeno-komunalnog odjeljenja Ljubiša Kojić.

Kojić je ukazao na to da su zelene površine u gradu zdrave i da su izvršeni orezivanje i zamjena oštećenih stabala sa fokusom na parkovska, koja su i najstarija.

On je naveo da je od tri javna parka, najstariji onaj kod Medicinske škole iz 1904. godine u kojem ima stabala iz austrougarskog perioda poput platana, a zastupljeni su i hrast, divlji javor, brijest, jela, lipa, tisa i bagrem.

“Mali park prekoputa zelene pijace nastao je tokom Kraljevine Jugoslavije i danas nosi naziv `9.januar`. Bogat je platanom, tujom, čempresom, hrastom, jasenom, lipom, katalpom, japanskom trešnjom”, izjavio je Kojić i naveo arhivske podatke da je park osnovan kada se centar grada počeo izmještati oko područja Sokolskog doma.

Prema njegovim riječima, treći i ujedno najmlađi je Park narodnih heroja u kojem je prvobitni drvored iz 1950. vremenom isječen zbog bolesti, a nove sadnice posađene nakon rekonstrukcije Ulice Svetog Save 2008. godine, među kojima dominiraju kesten, lipa i nekoliko četinara.

“Nedavno smo u parku oko fontane posadili 13 stabala japanske trešnje”, rekao je Kojić.

On je napomenuo da u naselju Usora kod bivše upravne zgrade nekadašnje šećerane ima starijih zasada stabala od kojih su neka zbog starosti i veličine među najvišim primjercima u Republici Srpskoj, poput platana viših od 38 metara sa obimom 494 centimetra, tulipanovaca viših od 27 metara, te stabala ginka i zapadne tuje.

Kojić kaže da na ostalim javnim površinama dominiraju listopadne i četinarske vrste, u posljednje vrijeme i ukrasna stabla nižeg rasta poput japanske trešnje i crvenog javora, te ukrasne vrbe.

Prema njegovim riječima, ni Doboj nije zaobišla globalna pojava obolijevanja sadnica tuje koje se zamjenjuju drugim ukrasnim sadnicima poput ukrasne vrbe ili lovor višnje koja je otpornija i najčešće se koristi kao živa ograda.

On je naveo da su, zahvaljujući toplijem vremenu, procvjetali neki od ukupno 50.000 tulipana koje je Doboj krajem 2021. godine dobio od bratskog grada Celja.

“Uskoro počinje i postavljanje žardinjera u ulicama Svetog Save i Cara Dušana koje se popunjavaju manjim jednogodišnjim sadnicima poput maćuhica i ledenjaka”, rekao je Kojić.

On je najavio da će Gradska uprava i ove godine realizovati akciju “Za ljepši i uređeniji Doboj” i donirati sadnice različitog sezonskog cvijeća svim zainteresovanim zajednicama etažnih vlasnika, a rok za prijavu je 15. april.

Prema njegovim riječima, predmet uređenja su i kružni tokovi oko kojih će se saditi niže vrste poput lavande. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPoraz Sloge Meridian od Željezničara (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Blagovijesti i sjećanje na izlazak posljednje grupe Srba iz zatvora u Tuzli i Zenici (FOTO)