Kinološki savez Republike Srpske u svom radu primjenjuje sve odredbe Međunarodne kinološke federacije poštujući specifičnosti ovog područja i ni u jednom segmentu ne zaostaje sa razvijenim državama, izjavio je predsjednik ovog saveza Radovan Mazalica.

“Kada se organizuju manifestacije eksterijera, koje su šablonske, psi moraju biti čipovani i zdravi, posjedovati potvrdu o rasnosti i ostalo poštujući razrede za koje se prijavljuju”, rekao je Mazalica novinarima u Doboju, gdje se održava sjednica Skupštine Kinološkog saveza Republike Srpske.

On je naveo da su kod radnih manifestacija potpuno definisana pravila ko se i na koji način takmiči.

Prema njegovim riječima, iz BiH su svjetski priznate samo dvije rase pasa – bosanski oštrodlaki gonič – barak, kao i pastirski pas tornjak /zajedno sa Hrvatskom/, a najzastupljeniji uzgoj po broju štenadi je rasa njemački ovčar.

Mazalica je istakao da Kinološki savez Srpske, koji je članica Međunarodne kinološke federacije, uspješno obezbjeđuje ugodan radni ambijent ljudima iz ove oblasti.

Predsjednik Skupštine Kinološkog saveza Republike Srpske Siniša Danjko, koji je i predsjednik Saveza klubova uzgajivača njemačkih ovčara u BiH, zastupljenost njemačkog ovčara obrazložio je njegovom višenamjenskom upotrebom, uključujući i u službene svrhe.

On je rekao da su izlaganja njemačkog ovčara na domaćim i međunarodnim izložbama rjeđa jer su specifična.

“Specifičan je sam ring. NJemačkog ovčara može da vodi samo profesionalni vodič jer ga odlikuje da svoju pokornost pokazuje obaranjem ušiju unazad kada ga vodi vlasnik, što nije dobro na izložbama pasa svih rasa”, naveo je Danjko.

Predsjednik dobojskog Kinološkog društva “Primarijus dr Zoran Janjušević” Vedran Božičković rekao je da na njihovom području dominiraju lovne pasmine, da imaju 783 psa, te da su više zastupljeni belgijski ovčari u odnosu na njemačke.

“Društvo trenutno ima registrovanu samo jednu profesionalnu uzgajivačnicu u Međunarodnoj kinološkoj federaciji i to rase lagoto romanjolo – italijanski vodeni pas”, naveo je Božičković.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPoraz Sloge Meridian od Zrinjskog
Naredni članakGoganović: Pokrenuta procedura utvrđivanja činjenica o vježbanju gađanja na vojnom poligonu kod Mostara