Vijesti

DOBOJ: Paleksić: Lokalni parlament činiće devet političkih partija (FOTO)

Gradska izborna komisija (GIK) Doboj obradila je svih 106 biračkih mjesta, dok Centralna izborna komisija (CIK) BiH počinje brojanje glasova birača koji su na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici glasali u odsustvu i putem kovid 19 mobilnog tima.

Prema preliminarnim rezultatima GIK-a, dobojsku Skupštinu činiće predstavnici devet političkih partija. Najviše glasova osvojio je SNSD koji će imati šesnaest mandata, po tri mandata osvojili su Demos i Koalicija Doboj u srcu, po dva odbornika imaće Socijalistička partija SDP i DNS, dok će po jednog predstavnika u lokalnom parlamentu imati PDP, NDP i SDA.

-Promjene koje se mogu desiti u Centralnoj izbornoj komisiji su minimalne, ali ipak da sačekamo, jer očekujem da će oni danas ili sutra vjerovatno utvrditi konačne rezultate, objaviti dodjelu mandata, a nakon toga će svi oni koji imaju pravo po Izbornom zakonu BiH da traže ponovno prebrojavanje glasova, te konačno utvrditi i potvrditi izborni rezultat za izbornu jedinicu Doboj – izjavio je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj

Po potvrdi rezultata od strane CIK-a odmah se može pristupiti i konstitutivnoj sjednici, koja bi, kako kažu u GIK-u mogla biti zakazana u prvoj polovini marta. Iz GIK-a navode da su glasovi ponovno brojani na tri biračka mjesta, te da ne bi trebalo biti novih pritužbi.

-Svi su učestvovali u svemu i svi su sve vidjeli. Ovo što je bilo novo otvaranje vreća na tri biračka mjesta i to smo uradili i završili, jer tu birački odbori nisu uradili apsolutno ništa kako treba, tako da smo tu morali ponovo sve da brojimo, i za nivo gradonačelnika i za nivo Skupštine Grada. Na ostalih 12 biračkih mjesta je bilo prebrojavanje za Skupštinu Grada, a i tu je razlika bila samo za jedan ili dva glasa, odnosno to znači da je kandidat dobio više glasova od politike stranke, Mi smo to ovdje prebrojali i bili su prisutni svi posmtrači, posebno iz tih političkih subjekata koji su znali na koga se te promjene i greške odnose, tako da oni sada imaju uvid u svo stanje, kao što će imati i Cemtralna izborna komisija. Shodno tome, ja ne očekujem da će u CIK-u biti prebrojavanja, ali opet da prepustimo njima pa neka oni o tome odlučuju – rekao je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Pravo glasa na 89 biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Doboju imalo je 50.615 birača. Od tog broja glasalo je oko 55 odsto Dobojlija koje su reizabrale i SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Borisa Jerinića.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close