U Narodnoj biblioteci u Doboju otvorena je izložba pod nazivom „Ćopićevo ronjenje ispod sjenki” povodom 40 godina od tragične smrti jednog od najčitanijih srpskih pisaca Branka Ćopića.

Izložbena postavka obuhvata knjige, novinske isječke, časopise, fotografije i druge dragocjenosti koje svjedoče o životu jednog od srpskih velikana pisane riječi Korištena je građa koju posjeduje dobojska Biblioteka. Autor izložbe je Anica Narić.

Njegov kniževni stvaralački rad bio je dug skoro pet decenija. Pisao je poeziju, pripovjetke i romane, a proslavio se svojim pričama za djecu i mlade. Iza njega je ostalo 100 naslova.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani, a napustio je ovaj svijet skočivši sa Brankovog mosta u Beogradu 26. marta prije četiri decenije. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja. Napisao je veći broj knjiga za djecu, a za posljednju zbirku pripovjedaka „Bašta sljezove boje” dobio je Njegoševu nagradu.

Opširnije u prilogu:

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakU Srpskoj rođeno 15 beba; Doboj bogatiji za jednog stanovnika