U Doboju je danas obilježeno 79 godina od oslobođenja grada od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, uz poruku da se treba oduprijeti pokušajima revizionizma istorije koji su prisutni i poslije 79 godina.

U Memorijalnom kompleksu parka Narodnih heroja položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijence su kod Spomen-kosturnice, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci oko 180 boraca Narodnooslobodilačkog rata i civila, položili načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dejan Kovačević, te delegacije Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj i dobojskog odbora Socijalističke partije.

Kovačević je je ukazao na istorijske okolnosti koje su dovele do oslobođenja grada, napomenuvši da u Spomen-kosturnici počiva 111 strijeljanih ustanika.

Dejan Kovačević, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboja

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj Novak Radojčić rekao je da su, i poslije 79 godina, prisutni pokušaji revizionizma i nasrtaji na narode ovog područja.

Novak Radojčić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj

On je naveo da se Udruženje zbog toga kadrovski podmladilo istoričarima koji će širiti istinu o istorijskim okolnostima.

Radojčić je dodao da članovi ovog udruženja održavaju spomenike iz perioda Drugog svjetskog rata, poput onog u Boljaniću i Maloj Bukovici.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i potomci učesnika u borbama, među kojima i Vaskrsije Spasojević iz Brezika čiji su otac Petar i djed Božo učestvovovali u oslobađanju Maglaja.

U Narodnooslobodilačkom ratu poginulo je 695 boraca iz dobojskog područja, a u ustaško-fašističke logore odvedena su i ubijena 642 borca i civila.

Zbog geostrateškog značaja, Doboj je tokom Drugog svjetskog rata bio uporište njemačkih, legionarskih, te ustaško-domobranskih snaga sa represivnim sistemom naročito dirigovanim od rimokatoličkog sveštenika Dragutina Kambera koji je bio kotarski povjerenik, protiv kojih se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se i posmrtni ostaci 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Oduzeta manja količina droge
Naredni članakDOBOJ: Jošić: Na mitingu „Srpska te zove” u Banjaluci prisustvovaće preko 3.000 članova GrO SNSD-a Doboj