ДОБОЈ, 16. АПРИЛА /СРНА/ - У Добоју је данас одржано предавање пензионисаног аустронаута америчке Националне ваздухопловне и свемирске агенције /НАСА/ Марше Ајвинс, која је говорила о времену које је провела на међународним свемирским станицама, те научним експериментима који су вршени у свемиру.

DOBOJ – U Doboju je danas održano predavanje penzionisanog austronauta američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske agencije /NASA/ Marše Ajvins, koja je govorila o vremenu koje je provela na međunarodnim svemirskim stanicama, te naučnim eksperimentima koji su vršeni u svemiru.

Ajvinsova je rekla novinarima da je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana, a vrijeme provedeno u misijama ocijenila je kao neprocjenjivo psiho-fizičko iskustvo.

– Vjerovatno najteža stvar je da se obučete u bestežinskom stanju – navela je Ajvinsova, komentarušići izazove koje prati boravak bez gravitacije.

Ona pojašnjava da astronautima koji provode duže od šest mjeseci u svemiru najviše nedostaju Sunce, osjećaj vjetra na licu i miris svježeg vazduha.

Добој - одржано предавање пензиониAjvinsova je kao inženjer za NASA-u radila 37 godina, u okviru kojih je tokom pet misija u svemiru boravila 55 dana 21 čas i 48 minuta.

Izabrana je za astronauta iz trećeg pokušaja 1984 godine.

Predavanje koje je organizovano za studente te učenike lokalnih srednjih i osnovnih škola, kao i druge zainteresovane, održano je Američkom kutku u Doboju.

Predavanju je prisustvovala i ataše za kulturu američke Ambasade u BiH Elizabet Blumental.

(Glas regije)

Prethodni članakIz Bosne izvukao “čudovište” teško skoro 80 kg
Naredni članakLider “ReStarta” Stefan Blagić zbog sigurnosti napustio Republiku Srpsku?