Na osnovu upozorenja Operativno-komunikativnog centra Doboj i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja obavještava građane da obrate pažnju na slab do umjeren, na udare pojačan vjetar i obline padavine, u periodu od 22. do 25. februara, te da prate obavještenja i upute koje izdaju Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja.

PROGNOZA VREMENA ZA SRPSKU Za 22.02.2024.

Sinoptička situacija: U prvom dijelu dana na visini očekuje se aktivnost grebena, koji će se u nastavku dana izmještati dalje na istok, a jačaće uticaj doline čiji je centar sjevernije. U prizemlju, aktivnost grebena slabi, a u nastavku dana očekuje se primicanje doline sa zapada.
Vrijeme: Vjetrovitije. Tokom prvog dijela dana u većini krajeva sunčano, dok se na zapadu očekuje smjena sunčanog i oblačnog vremena. U nastavku dana porast oblačnosti u svim krajevima uz sunčane intervale samo na krajnjem istoku i jugu. Naveče i u noći početak padavina uglavnom na jugu i ponegdje na jugozapadu.
Vjetar umjeren do umjereno jak, na udare jak do olujan južnih smjerova.
Minimalna temperatura vazduha od 1°S do 7°S, u višim predjelima na istoku od -3°S
Maksimalna temperatura vazduha od 13°S na jugu do 20°S na severu, u višim predjelima od 8°S.

PROGNOZA VREMENA ZA BANjALUKU ZA 22.02.2024.

Vjetrovito i vrlo toplo za ovaj period godine. Tokom jutra porast oblačnosti uz sunčane periode. U promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme.
Vjetar Tokom prvog dijela dana slab do umjeren, na udare pojačan. U nastavku vjetar u jačanju, te se očekuje umjereno do pojačano, na momente i jako jugo.
Minimalna temperatura vazduha oko 5°S
Maksimalna temperatura vazduha oko 20˚S.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U petak (23.02.): Vjetrovito, vrlo toplo i promjenljivo vrijeme. Duvaće jak do olujni jugo. Na jugu, jugozapadu i lokalno na sjeveru će biti oblačno uz povremenu kišu, a u ostalim predjelima suvo i umjereno oblačno uz kraće sunčane intervale, uglavnom na istoku. Tokom noći padavine jačaju na jugu i jugozapadu, a kišna zona će se u noći širiti ka istoku. U Semberiji suvo. Na jugu će biti obilnih padavina. Minimalna temperatura vazduha od 4°S na istoku do 11°S na zapadu i sjeveru. Maksimalna temperatura vazduha od 13°S na jugozapadu u do 22°S na sjeveru, u višim predjelima od 9°S.

U subotu (24.02): U noći i ujutro intenzivne padavine očekuju se na jugu i jugozapadu uz jak do olujan vjetar. Tokom prvog dijela dana padavine prestaju prvo na zapadu uz postepeno razvedranje, dok se na istoku i jugu i dalje zadržava oblačno vrijeme s padavinama, na sjeveroistoku očekuje se najmanje padavina. U Hercegovini tokom drugog dijela dana očekuju se obilne padavine, lokalno su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. U nastavku dana vjetar u slabljenju. Minimalna temperatura vazduha od 4°S na istoku do 10°S na jugu i zapadu, u višim predjelima od 2°S. Maksimalna temperatura vazduha od 10°S na jugoistoku do 19°S na sjeveru, u višim predjelima od 6°S.

U nedelju (25.02): Svježije. Tokom prvog dijela dana umjereno do pretežno oblačno sa slabim padavinama ponegdje. U nastavku dana, postepeno raslojavanje oblačnosti i sunčanije. U južnim predjelima tokom dana oblačno uz padavine, u Hercegovini se očekuju i obilne padavine. U višim planinskim predjelima na jugoistoku padaće susnježica i snijeg. Minimalna temperatura vazduha od 2°S na jugozapadu do 9°S u Hercegovini, u višim predjelima od -2°S. Maksimalna temperatura vazduha od 8°S na jugoistoku do 17°S na sjeveroistoku, u višim predjelima od 3°S.

Foto: tanjug.rs

Izvor: Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja

Prethodni članakGRAD DOBOJ: Odjeljenje za prostorno uređenje – Javni poziv zainteresovanim vlasnicima nepokretnosti
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 23. februar