Okružni sud u Doboju, na prijedlog tužilaštva, izdao je naredbu Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara – Interpol u Sarajevu da se obnovi međunarodna crvena potjernica protiv Nijaza Čauševića zvanog Medo iz Slavonskog Broda optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1992. godine u Brodu, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

– Ovo je urađeno s obzirom na to da je optuženi kao državljanin druge države nedostupan organima gonjenja BiH i da postoje okolnosti koje potvrđuju sumnju da se krije, da se ne želi odazvati na pozive suda koje je uredno zaprimio i da je protiv njega rješenjem suda određen i pritvor – pojašnjavaju u Tužilaštvu.

Optužnica je potvrđena na prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U ovom tužilaštvu Srni je potvrđeno da je u toku proces ekstradicije Dede Odobašića, nastanjenog u Švedskoj, optuženog za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu 1992. godine.

Sud je optuženom na prijedlog tužilaštva odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne crvene potjernice, zbog nedostupnosti optuženog pravosudnim organima BiH.

Tužilaštvo nije zvanično obavješteno o hapšenjima i privođenju optuženih pred nadležni sud radi vođenja krivičnog postupka po potvrđenim optužnicama, dodaju u Tužilaštvu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplo i sunčano iz malu oblačnost
Naredni članakVulić: Јedini remetilački faktor na evropskom putu BiH je Majkl Marfi