ДОБОЈ, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Удружење стрип аутора и љубитеља стрипа Републике Српске "Девета димензија" из Бањалуке објавило је најновије издање – "Стриповијетке" по Бранку Ћопићу, који ће Добојлијама бити представљен у петак, 15. децембра.

Udruženje strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” iz Banjaluke objavilo je najnovije izdanje – “Stripovijetke” po Branku Ćopiću, koji će Dobojlijama biti predstavljen u petak, 15. decembra.

Crtač stripa i jedan od autora “Stripovijetke” Borislav Maljenović iz Doboja rekao je Srni da je riječ o strip adaptaciji 22 priče, odnosno pjesme iz dječjeg opusa, jednog od najpoznatijih srpskih pisaca.

“`Stripovijetke` počinju sa strip adaptacijom `Ježeve kućice`, a tu su i `Žuća račundžija`, `Mjesečina`, `Pjesma đaka prvaka`, `Doživljaji jednog čvorka`, `Mačak otišao u hajduke`, `Mačkova pređa`, `Hrčak s kraja svijeta` i druge”, izjavio je Maljenović.

Riječ je o četvrtom strip izdanju koje je “Deveta dimenzija” pripredila adaptacijom priča naših pisaca poput Petra Kočića ili Alekse Šantića.

Prema riječima Maljenovića, svi strip autori su odrasli na Ćopićevim djelima, pa njegove priče i pjesme nije bilo teško pretočiti u strip.

Maljenović je rekao da Udruženje “Deveta dimenzija” nastoji da sadržaj izdanja prilagodi svima, ističući da će “Stripovijetke” po Branku Čopiću biti jedno od omiljenih.

On je naveo da će u petak biti promovisana i zbirka kratkih horor priča u stripu “Gluvo doba” inspirisanih srpskim narodnim predanjem i staroslovenskom mitologijom koju je adaptirala “Deveta dimenzija”.

Strip adaptacija istoimene zbirke pripovjedaka mladog talentovanog pisca horora Ninoslava Mitrovića objavljena je 2012. godine.

Promocija “Stripovijetke” po Branku Ćopiću biće održana u Narodnoj biblioteci sa početkom u 19.00 časova. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 12 beba; Doboj bogatiji za dva nova stanovnika
Naredni članakDodik: Svim političkim sredstvima sačuvati suverenitet Srpske