Vijesti

DOBOJ: Obilježena slava Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Doboju svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice. U svojoj besjedi vladika Fotije je poručio vjernicima da dostojanstveno idu putem istine i pravde, da čine dobra djela za dobro vjere i pravoslavnog naroda.

-Presveta Bogorodica je rekla kada je Sveti arhangel Gavrilo došao njoj u Nazaret i rekao joj da je bogoizabrana da bude roditelj kako bude majka Spasitelja Svetoga Gospoda našeg Isusa Hrista. Ona je rekla po svojoj slobodi evo sluškinje Gospodnje neka mi bude po volji Tvojoj. Tako smo i mi pozvani braćo i sestre u našem životu da kažemo Bogu, neka bude volja Tvoja u mome malome, skromnome, nedostojnom, nesavršenom životu, ali ću se truditi koliko mogu da budem dostojan pravoslavni hrišćanin ili pravoslavna hrišćanka. To znači da to treba da potvrđujemo svojim djelima na poslu gdje radimo i porodici gdje živimo – rekao je u svojoj besjedi Gospodin Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski.

Gospodin Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski

Sveštenstvo hrama izrazilo je nadu da će lokalne vlasti pomoći da se završi oslikavanje ovoga hrama koje traje već unazad tri godine. Iz Gradske uprave dobili su podršku i za kako kažu jedan veliki projekat, a to je izgradnja Svetosavskog parohijskog doma.

-U toku je evo već tri godine freskopisanje ovog svetog hrama. Freskopisanje će se sigurno nastaviti i u naredne dvije godine. Mi smo riješili da ako Bog da, da uz pomoć gradske vlasti ove godine započnemo jedna veliki projekat ovdje u porti Spomen-hrama, a to je izgradnja Svetosavskog parohijskog doma. gdje će biti jedna veća sala upravo za okupljanje naroda i u kojoj će se proslavljati slava i održavati sve druge kulturne manifestacije, kao što su koncerti, predavanja itd – rekao je Duško Nedić, sveštenik.

Duško Nedić, sveštenik

Nakon liturgije izabrani su kumovi za narednu godinu, a to su gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. Gradska uprava izdvaja značajna sredstva za rad svih vjerskih zajednica u Doboju.

-Svakako da je ove godine nešto drugačije jer је sam broj ljudi ograničen zbog epidemiološke situacije, ali ono što je jako bitno je da smo stalno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da smo zajedno okupljeni sa vjerujućim narodom. Podržavamo sve aktivnosti SPC na očuvanju naše tradicije i običaja, kao i sve aktivnosti ovdje oko izgradnje ovog Spomen-hrama, a takođe i sve njene potrebe zajedno sa sveštenstvoм našeg dobojskog namjesništva – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

-Vjerujem da je naš mali doprinos da budemo kumovi slave crkve samoj crkvi od velikog značaja, a nama je zaista velika čast, zadovoljstvo i sreća imati takvu privilegiju. Još jedanput svim našim Dobojlijama, a i onima širom Republike srpske i svijeta koji slave današnju krsnu slavu, želim svako dobro – rekla je Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Služen je parastos ispred hrama pred bistom najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću. Nakon molitve ulicama grada prošla je i svečana litija.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close