Vijesti

DOBOJ: Obilježena krsna slava Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice (FOTO)

Saborni spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju obilježio je danas slavu Malu Gospojinu.

Tim povodom iguman manastira Ozren Gavrilo služio je pred spomenikom najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću u Doboju parastos za sve koji su dali život za odbranu Srpske.

Ulicama Doboja danas je prošla litija, a za kumove spomen-hrama za narednu godinu izabrani gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Skupštine grada Sanja Vulić.

Jerinić je najavio da će u porti spomen-hrama biti izgrađen i spomen-park, mjesto posvećeno svima koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske i odbranu grada Doboja.

Sveštenik Duško Nedić rekao je da danas obilježavaju i osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Tim povodom u 15.00 časova u velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje profesor Arsen Čarkić održaće predavanje o temi “Istorija crkvene muzike”, a profesor Tamara Adamov Petijević vodiće horsku radionicu i predavanje o temi “Crkvena horska muzika i moderne tehnike”.

Koncert crkvenih horova planiran je za 19.00 časova, a nastupiće Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, Hor “Sveti Stefan Dečanski” iz Novog Sada, Hor sveštenika Eparhije banjalučke, Hor “Bogoljublje” i Dječiji crkveni hor Hrama Svetih apostola Petra i Pavla iz Doboja.

Povodom slave spomen-hrama u Doboju i osam vijekova autokefalnosti SPC sinoć je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je večernje u ovom hramu, odakle je pozvao na duhovni mir, praštanje i čuvanje tekovina SPC.

Direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović je tokom predavanja o jubileju SPC istakao da autokefaliju imaju samo veliki i odgovorni istorijski narodi.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close