U Doboju će danas, kod spomen-obilježja u naselju Vila, biti obilježene 32 godine od Petrovdanske bitke za odbranu grada Doboja, kada su tokom prvog dana poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.

Poginulim pripadnicima vojske i policije biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja. Obilježavanje godišnjice počinje u 11.00 časova.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda, a cilj je bio da muslimansko-hrvatske snage vojno spoje zenički i tuzlanski basen da bi dovršili etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tog područja.

Procjenjuje se da je neprijatelj imao namjeru da savlada odbranu zauzimajući dominantne kote, te da produži prema Prisadama i okruži grad, presiječe komunikaciju sa Banjalukom da bi se spojili sa snagama koje su od Broda i Dervente već stigle u Kotorsko i Johovac.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Doboja Petar Tubić izjavio je Srni da je Petrovdanska bitka primjer kako hrabrost i odlučnost malog broja ljudi može da porazi mnogostruko brojnijeg neprijatelja.

“Naš motiv je bio borba za opstanak i zaštita nejači u gradu, očuvanje grada Doboja i Republike Srpske”, izjavio je Tubić.

U Doboju, koji je tada branio jedan ojačani bataljon, utočište su našle protjerane srpske izbjeglice iz Zenice, Sarajeva, Žepča, Maglaja, Tešnja, Modriče, Dervente i iz drugih lokalnih zajednica.

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prethodni članakPUTEVI: Izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana
Naredni članakVRIJEME: Danas sunčano i do 40 stepeni Celzijusovih, krajem dana ponegdje kiša