Četvoro mladih ubijeno je na današnji dan 1994. godine u Doboju, a pet je teško ranjeno prilikom granatiranja užeg dijela grada sa položaja takozvane Armije BiH, za šta ni nakon 30 godina niko nije odgovarao, niti je Tužilaštvo BiH preduzelo aktivnosti u rasvjetljavanju ovog zločina.
Od ispaljene granate kalibra 120 milimetara 30. aprila 1994. godine, dan uoči Vaskrsa, na licu mjesta su stradali Daliborka Blagojević i njen vjerenik Nedeljko Tanasić, dok su od posljedica ranjavanja u bolnici preminuli Stojanka Jović, protjerana iz Maglaja, te LJilja Vukosavović, koja je protjerana iz Gračanice.

Blago Blagojević, otac nastradale dvadesetogodišnje Daliborke, rekao je Srni da su njegova kćerka i njen vjerenik sahranjeni u istu grobnicu, jer je granata prekinula njihovo zakazano vjenčanje.

On se prisjeća da se napad dogodio u subotu oko 20.30 časova u užem dijelu grada i da je stradala omladina koja se okupila uoči Vaskrsa.

Blagojević je rekao da su pravosudni organi nezainteresovani da otkriju ko je naredio i ko je ubio nedužne mlade ljude prije 30 godina, kada je u Doboju od jedne granate stradalo najviše civila.

On je istakao da je posebno razočaran zbog toga što ni do danas, uprkos njegovim brojnim pokušajima, Nedeljku, izbjeglici iz Busovače i pripadniku dobojske brigade, nije priznat status poginulog borca, iako je sahranjen uz počasnu paljbu.

U Parku narodnih heroja u Doboju u martu 2000. godine postavljena je ploča za 99 nevinih žrtava i 399 ranjenih, koji su stradalih tokom neselektivnog granatiranja grada sa položaja takozvane Armije BiH.

Zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa granatiranjem Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine, Okružni sud u Doboju potvrdio je ranije optužnicu Okružnog tužilaštva protiv bivšeg komandanta takozvane Armije BiH DŽemala Jukana.

Pred Okružnim sudom u Doboju protiv DŽemala Jukana vodi se krivični postupak do donošenja sudske odluke zbog počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, rečeno je Srni iz dobojskog Okružnog javnog tužilaštva.

Jukana optužnica tereti da je kao komandant 221. brdske brigade Gračanica, 10. avgusta 1995. godine naredio da se iz protivavionskog mitraljeza gađaju kolone autobusa koje su se kretale iz Doboja prema Ozrenu.

Tom prilikom u autobusu je stradao civil, a istog dana prilikom granatiranja mjesta Boljanić, jedan od projektila pogodio je ženu koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mjesta.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju je ranije vodilo istragu protiv osam lica čiji su inicijali A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, ali je postupak, prema odluci Suda BiH iz 2012. godine, proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Osumnjičenima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandira i članova štaba vojnih formacija takozvane Armije BiH planirali, izdavali naredbe, odnosno učestvovali u donošenju odluka o izdavanju naredbi neselektivnih artiljerijsko-raketnih napada na gradsko jezgro i civilne ciljeve u gradu Doboju i njegovoj okolini, usljed kojih je smrtno stradalo i ranjeno više lica, te pričinjena znatna oštećenja na stambenim i drugim objektima.

Predmet je, u skladu sa obavezama iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, dostavljen na pregled i ocjenu Sudu BiH, koje je rješenjem od 10. januara 2012. godine, predmet proslijedio Tužilaštvu BiH.

Iako je od preuzimanja predmeta prošlo 12 godina, iz Tužilaštva BiH su ranije odgovorili Srni da vode istragu u predmetu granatiranja Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine, te da se predmet nalazi u “fazi istrage”.

Iz Policijske uprave i Okružnog javnog tužilaštva Doboj Srni je ranije saopšteno da su izvještaji o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva zbog granatiranja užeg i šireg područja grada Doboja, a koji obuhvataju i visokopozicionirane oficire takozvane Armije BiH, dostavljeni Tužilaštvu BiH na postupanje.

Iz dobojske Policijske uprave navode da su 26. decembra 1995. godine Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu podnijeli krivičnu prijavu protiv devet lica zbog sumnje da su počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a 13. novembra 2001. godine i poseban izvještaj kao dopunu prethodne krivične prijave protiv jednog lica.

Okružnom tužilaštvu u Doboju je 30. marta 2012. godine podnesen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog sumnje da je počinilo zločin protiv čovječnosti.

Dobojska policija je 15. decembra 2017. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Posljednja nedjelja časnog posta (VIDEO)
Naredni članakGRAD DOBOJ: Javni poziv – Sajam zanimanja