Da humanost ne poznaje granice i godine dokaz je i devetogodišnja djevojčica Neda Kuzmanović iz Doboja. Svoju prekrasnu dugu kosu je u pratnji majke sa osmijehom na licu skratila i donirala za izradu perika djeci, koja su ostala bez kose tokom borbe sa malignim bolestima.

Nije bila tužna što se šiša. Prije desetak dana Neda je zajedno sa mamom došla na ideju da donira kosu, nakon što je na društvenim mrežama vidjela djecu bez kose.

Donirana kosa ne smije biti kraća od 30 centimetara. Potrebno je da je zdrava i da nije hemijski tretirana. Frizerka Snježana Savić je potvrdila da je Nedina kosa gusta, zdrava i njegovana. Doniranu kosu Snježana pakuje i šalje Udruženju „Iskra” u Banjaluku. Do sada je najmanje 50 djevojčica doniralo svoju kosu, ali svoju humanost ne pokazuju samo mlade pripadnice ljepšeg pola, već kosu doniraju i starije djevojke i žene. Inače, jedna perika se ne izrađuje od jednog donatora. Koliko će donatora biti potrebno zavisi od gustoće kose. Za izradu jedne perike potrebno je oko pola kilograma kose.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakKošarac: Odluka Evropskog savjeta predstavlja verifikaciju ustavnog kapaciteta Srpske
Naredni članakDOBOJ: Ukraden akumulator i gorivo iz radne mašine