Mladi socijaldemokrati /MSD/ iz Doboja danas su poručili da se 9. januar, Dan Republike Srpske proslavlja iz ljubavi, a ne iz inata, kao i da je Srpska trajna kategorija.

Predsjednik dobojskog MSD-a Aleksa Mirčetić rekao je da današnjom uličnom akcijom podjele novogodišnjih kalendara, tablica i kapa sa simbolima 9. januara i Republike Srpske mladi poručuju da proslavljaju 9. januar i da je Srpska trajna kategorija koja će da opstane u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Mi ovim današnjim slavljem ne ugrožavamo nikoga. Obilježavamo naš dan Republike i iskoristićemo ovu priliku da čestitamo svim građanima Srpske srećan Dan Republike, da ga proslave u zdravlju, sreći i veselju”, istakao je Mirčetić.

Član Izvršnog komiteta dobojskog Odbora SNSD-a Aleksandar Goganović rekao je da se danas šalje poruka da se 9. januar proslavlja iz ljubavi, a ne iz inata.

“Danas šaljemo poruku da mi ne vodimo nikakvu secesionističku politiku, da smo okrenuti Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, ali isto tako oštro osuđujemo poruke koje dolaze iz političkog Sarajeva koji najavljuju neku građansku BiH i žele da ukinu entitete. Upravo to je grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Goganović.

On je najavio da će više od 800 Dobojlija organizovanim prevozom krenuti ka Banjaluci na obilježavanje Dana Republike Srpske.

Članovi dobojskog MSD-a danas su, povodom Dana Republike, na uglu ulica Nemanjina i Svetog Save sugrađanima dijelili kalendare, kape i tablice sa simbolima 9. januara i Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda. 

Foto: rtvdoboj.org, Ustupljene fotografije

Izvor. SRNA

Prethodni članakDOBOJ: U Grapskoj Donjoj održana 11. tradicionalna Božićna smotra folklora sa igrankom (FOTO/VIDEO)
Naredni članakDarko Mladić: Očekujemo i dolazak ljekara u Hag sa UKC Srpske na čelu sa Đajićem