Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske protivi se uvođenju podsticaja po evropskom modelu, isključivo po muznom grlu i hektaru posijane zemlje.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske traži da premija po litru mlijeka bude povećana na 0,35 KM sa dosadašnjih 0,25 KM, a podsticaj po muznom grlu na 1.000 KM sa dosadašnjih 220 KM, zaključeno je na današnjem proširenom sastanku u Doboju Upravnog odbora ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja Milorad Arsenić izjavio je novinarima da bi uvođenje podsticaja samo po grlu i hektaru zemlje bilo katastrofalno za mljekarstvo u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH /FBiH/ s obzirom na to da je riječ o nerealnom konceptu u trenutnim uslovima kada nisu riješene zemljišne knjige i imovina nad zemljom.

On je ukazao da je problem i to što se u Republici Srpskoj ne zna tačan broj muznih grla.

“Došlo se do nekog zaključka da imamo 31.000 muznih grla i da je prosjek svega 4.000 litara. Mislim da to nije realno i da je proizvodnja kod nas po grlu daleko veća”, izjavio je Arsenić.

On je rekao da očekuje da o ovom i drugim problemima 9. novembra bude razgovarano sa predstavnicima resornog ministarstva.

Dragoslav Đenadija iz Kozarske Dubice, koji godišnje proizvede više od 300.000 litara mlijeka na automatizovanoj i robotizovanoj farmi, rekao je da će od budućih mjera zavisiti da li će povećavati obim trenutne proizvodnje.

On smatra da podsticaj po litru mlijeka treba da, po ugledu na Srbiju, bude povećan na 0,35 KM sa trenutnih 0,25 KM, a po jednom grlu na 1.000 KM sa trenutnih 220 KM.

Proizvođač mlijeka iz Prijedora Dragan Baltić ukazao je na nedosljednost u evidenciji broja muznih grla i da mu je u rješenju o podsticaju navedeno da ima 70, a u stvari ih je 79.

“Ukidanjem premije po proizvedenom litru mlijeka mi ne možemo izračunati kolika bi nama bila premija po hektaru jer se to kod nas ne može primijeniti. Kako dokazati hektare koje smo posijali?”, pita Baltić.

On je rekao da obrađuje oko 150 hektara zemlje, a da za svega 110 hektara može dokazati da obrađuje.

Stručni saradnik za projekte u Udruženju poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske Miljan Erbez rekao je da se premija po grlu primjenjuje u zemljama EU gdje je riješeno pitanje upravljanja zemljištem i obilježavanja grla i poručio da se ovaj sistem treba primijeniti među posljednjim mjerama u okviru pretpristupnih zahtjeva BiH za članstvo u EU.

“Taj prijedlog je u strategiji u FBiH koja treba da se usvoji u narednim mjesecima za period od 2024. do 2029. godine i mi to ovdje /Republika Srpska/ isto očekujemo”, naveo je Erbez.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja proizvođača mljekara Tuzlanskog kantona Eldin Glivanović, koji je rekao da novom strategijom podsticaja ne bi mogla da opstane njegova farma na kojoj godišnje proizvede 200.000 litara mlijeka s obzirom na to da bi njenom primjenom bio oštećen za oko 52.000 KM.

On smatra da je jedino realan podsticaj po proizvedenom litru mlijeka koji u FBiH trenutno iznosi 0,42 KM za privrednike, a 0,38 KM za fizička lica. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakČetiri zastave BiH u sali – provokacija ili obilježje!?
Naredni članakDOBOJ: Uhapšeno lice zbog ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija