Osamnaestogodišnji Mateo Bukvić iz Doboja školovanje će nastaviti na Visokoj školi ekonomike Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Moskvi, u namjeri da se profesionalno usavrši kroz studijski program analize velikih podataka, na smjeru informatika i ekonomija.

Bukvić, koji je završio Ekonomsku školu u Doboju, rekao je novinarima da je Tajms magazin program analize velikih podataka, kao relativnu mladu naučnu granu, ocijenio poslom godine, i da se u tom pravcu želi profesionalno izgraditi.

On je naveo da je jedini iz Doboja koji je uspio da zadovolji uslove upisne kvote za BiH, koja je u prosjeku oko 65 studenata.

“Nedavno sam otišao po vizu u Sarajevo, 2. septembra moram biti u Moskvi, a 5. septembra počinju studije”, naveo je Bukvić.

On je pojasnio da će tokom studiranja jedino snositi troškove boravka u studentskom domu za koje kaže da nisu visoki, a da je iz Gradske uprave Doboj dobio obećanje da će snositi troškove avionske karte i osiguranja.

“Moja pripremna godina će se održati na finansijskom fakultetu kako bih savladao akademski nivo jezika C2”, naveo je Bukvić.

Bukvić kao cilj studiranja u Rusiji navodi kvalitetno obrazovanje i formiranje ličnosti, a o mogućnosti da tamo nastavi školovanje upoznao ga je profesor ruskog jezika u dobojskoj Ekonomskoj školi.

Iako ranije nije boravio u Rusiji, Bukvić kaže da je zahvaljujući društvenim mrežama ostvario poznastva i stekao drugare.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakZvezdi prijeti suspenzija FIFA
Naredni članakDOBOJ: Sutra u Kožuhama „Veče folklora”