Srbi će sačuvati sebe, sopstveni i kolektivni identitet tako što čuvaju i njeguju vjeru, tradiciju, kulturu i običaje, rekao je večeras protjerej-stavrofor Rastko Maksimović na Svetosavskoj akademiji u Doboju.

Prota Maksimović je rekao da srpski narod prateći svetosavski put može da pliva današnjim mutnim vodama, a da ostane čist, iskren, pošten i bogobojaživ.

On je istakao da malo koji narodi ima bogatu prošlost i duboke korijene kao Srbi koji sežu još prije slavne loze Nemanjića.

“Oni su nam dali ono najsvetije – Svetog Savu, prvog prosvjetitelja, arhiepiskopa, književnika i duhovnog učitelja zahvaljujući kojem imamo Srpsku pravoslavnu crkvu, krsnu slavu, manastire”, istakao je Maksimović.

On je rekao da je važno da nove generacije znaju svoju prošlost, korijene i zadužbine.

“Samo ujedinjeni – Srpska pravoslavna crkva, škola i porodica, možemo da im usadimo misao da je velika privilegija biti svetosavac, koju oni moraju da prenose i svojim potomcima”, izjavio je Maksimović.

On je upozorio na to da današnje vrijeme nameće pogrešno interpretiranu ideologiju o jednakosti koja se svela na želju pojedinca da liči na druge, a u kojoj je narod izgubio sebe, sopstveni i kolektivni identitet.

“Postali smo robovi savremene tehnologije koja, ne samo da nas udaljava jedne od drugih, nego i sklanja sa pravog puta. Iskrene i prave prijatelje zamijenili smo virtuelnim. Prestali smo biti uzor sopstvenoj djeci koja su nas zamjenila kvaziidolima sa društvenih mreža”, istakao je Maksimović.

Svetosavsku akademiju organizovalo je arhijerejsko namjesništvo dobojsko, a u okviru programskih aktivnosti nastupili su gradsko Srpsko crkveno pjevačko društvo “Bogoljublje” i Dječiji crkveni hor “Javor”, učenici Osnovne škole “Sveti Sava” i dramske sekcije Medicinske škole. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Konakovićev poziv po direktnom nalogu američkog ambasadora (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Vulić poručila Marfiju: Urnisanje srpskog naroda vratiće ti se kao bumerang