Članovi Zavičajnog kluba “Izvor” iz Doboja, koji okuplja Srbe nekadašnje stanovnike sarajevsko-zeničke regije, proslavili su u Doboju krsnu slavu Svetog Savu, uz tradicionalnu svetosavsku zabavu, kojom od zaborava čuvaju kulturu i običaje zavičaja.

Predsjednik Upravnog odbora Zavičajnog kluba “Izvor” Doboj Vlado Mojević rekao je da već četvrtu godinu proslavljaju Svetog Savu kao krsnu slavu, s obzirom da su ranije na taj datum organizovali samo svetosavsko druženje, a po običajima sarajevsko-zeničkog kraja.

On je dodao da je cilj ovakvih okupljanja da se od zaborava sačuvaju običaji, poput romanijskih pjesama, ukrašenog slavskog hljeba, bardaka i pljoske, a koji će “Izvor” uz razne etno-rekvizite predstaviti i na Međunarodnom sajmu zavičaja koji se 11. februara održava u Novom Sadu.

Predsjednik Skupštine “Izvora” Rada Janjušić rekla je da su na današnju svečanost pozvane izvorne grupe iz Brčkog, Sokoca i drugih krajeva, i da je obezbijeđen bogat kulturno-zabavni program, prilagođen i onim mlađim.

“Prvo ćemo ispoštovati proslavljanje slave po vjerskom običaju”, rekla je Janjušićeva.

Član Zavičajnog kluba “Izvor” Dragiša Bodiroga rekao je da je pripremljen scenario za kratkometražni dokumentarni film “Zaboravljene dječije igre” kako bi se od zabarava sačuvalo oko 19 detaljno opisanih igara tog kraja, koje su imale i važnu funkciju u odrastanju djece.

“Na neki način željeli smo prikazati kako je nekada bio život u zajednici. Rano ustajanje u 4.00 časova sve do lijeganje, sve prožeto kroz igru uz koju su se djeca formirala i učila narodne običaje”, rekao je Bodiroga i istakao da je svako godišnje doba imalo svoju specifičnu igru.

Prema njegovim riječima, u igri su korišteni sezonski prirodni materijali kako bi se proizvodio zvuk poput frule, od kukurznog tekunja pravile su se makete kako bi stekli vještinu gradnje budućih objekata, a od dasaka su pravljene ligure/niske sanke ili skije/.

On je naveo da su na razvoj djece kroz igru u ranoj fazi veliki uticaj imale majke, nešto kasnije starija braća i sestre, da bi već do 12. godine djeca bila formirana i odrasla.

Zavičajni klub “Izvor” Doboj okuplja stanovnike sa sarajevsko-zeničke regije, koji su tokom devedesetih godina prošlog vijeka protjerani sa svojih ognjišta.

Član Zavičajnog kluba “Izvor” Stojan Golubović rekao je da se nisu asimilovali odlaskom u druge krajeve i da svoju tradiciju i običaje i danas prenose na mlađe naraštaje.

Tradicionalno okupljanje održava se u sali Doma učenika u Doboju, uz prisustvo brojnih gostiju iz drugih krajeva.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPojačan saobraćaj na prelazima Gradiška i Velika Kladuša
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 29. januar