Izložba ikona “Agios” /Sveti/ Petre Kosnić iz Beograda, otvorena je večeras u Doboju.

Predstavljeno je 20 radova, a Kosnićeva kaže da u ikonopisu izgrađuje i stilizuje vlastiti dizajn, jer smatra da ikona ne treba da bude kopija, ali da prati vizantijske kanone.

“Šta u stvari znači živopisati ikonu? Znači oživljavati lik svetitelja kojem se molimo”, rekla je Kosnićeva.

Kao najveći dosadašnji izazov, Kosnićeva je navela ikonu Svetog novomučenika Haritona Kosovskog.

Ikonopis, kako je navela, predstavlja “treći sprat” umjetnosti za koju osim poznavanja zanatske osnove treba imati i unutrašnju blagodat koja nadahnjuje ikonopisca.

Izložba je postavljena u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, čiji je direktor Vukosava Sofrenić rekla novinarima da se večerašnjom izložbom žele da prikažu umjetnički djelo koje treba da izazove emociju i djelo koje u sebi nosi duhovnost.

Akademski slikar crkvene umjetnosti i slikarstva Mišo Damjanović kao osobenost navodi što su radovi urađeni na lipovoj dasci držeći se drevne tehnike koja se koristila u Vizantiji.

Petra Kosnić završila je srednju likovnu školu u Milanu, a nakon toga Akademiju za umjetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, paralelno studirajući Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje je završila osnovne i master studije.

Pored trajno izloženih ikona u mnogim hramovima imala je i 18 samostalnih izložbi. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska snažno podržava Vučića, Kosovo pitanje od najvećeg nacionalnog interesa
Naredni članakDOBOJ: Uhapšena dva lica zbog krađe u sportskoj kladionici