Kompanija EFT-a Rudnik i Termoelektrana Stanari isporučivaće lignit Gradskoj toplani u Doboju do 2028. godine, koji koristi za snabdijevanje toplotnom energijom 8.750 korisnika.

“Razlog za to je potpuni prelazak operative na novi površinski kop Ostružnja na kojem je ugalj slabijeg kvaliteta, te prestanak rada separacije na postojećem površinskom kopu Raškovac”, rečeno je Srni iz EFT-e.

Iz EFT-e napominju da je Gradska toplana u Doboju od 2017. godine više puta obavještavana da je isporuka lignita planirana do 2028. godine.

Rudnik Stanari godišnje Toplani isporučuje oko 40.000 tona uglja granulacije kocka, a iz EFT-e ističu da ne očekuju povećanje cijene u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 90 KM po toni bez prevoza i koja je za oko 25 odsto niža od tržišne po kojoj je prodavan drugim kupcima.

“Cijena uglja za tekuću godinu biće formirana u aprilu. Ne očekujemo povećanje u odnosu na prošlu godinu”, kažu iz EFT-e.

Iz Gradske toplane Doboj Srni je rečeno da kao energent koriste isključivo lignit sa prosječnom potrošnjom od 44.000 tona na godišnjem nivou, te da za sada nije u planu prelazak na druge vrste energenata. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakOstojić: Srpska najvrednija tekovina ratnog puta VRS
Naredni članakDOBOJ: Hapšenja zbog vožnje pod dejstvom alkohola