Vijesti

DOBOJ: Gradonačelnik Jerinić upriličio prijem za službenike vjerskih zajednica

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zadovoljan je međukonfesionalnim odnosima u ovom gradu i što je govor mržnje sveden na minimum.

Nakon današnjeg prijema za službenike vjerskih zajednica organizovanog povodom obilježavanja Dana grada – 28. juna, Jerinić je rekao novinarima da je zavodovoljan što se dobri odnosi među vjerskiim zajednicama odražavaju i na građane. 

“Grad Doboj je bogat što ima četiri vjerske zajednice – pravoslavnu, rimokatoličku, islamsku i jevrejsku. Želja mi je da i u narednom periodu svako ima pravo da izražava svoju vjeru na način kako misli da treba”, izjavio je Jerinić. 

On je ukazao i na dobar rad lokalnog Međureligijskog savjeta koji organizovanjem Dana otvorenih vrata omogućava učenicima i zainteresovanima da upoznaju druge i da raznolikost prepoznaju kao bogatstvo. 

Jerinić je istakao da je u proteklom periodu bilo pojedinih osuda na rad Gradske uprave, ali da su prevaziđene takve predrasude “jer je Doboj moderan i otvoren grad i kao takav prepoznatljiv u Republici Srpskoj i BiH”. 

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić kaže da su prijemi za vjerske zajednice prilika da se potvrdi dobra saradnja sa Gradskom upravom. 

Nikolić je zadovoljan što je govor mržnje u ovoj lokalnoj zajednici gotovo zanemarljiv i najavio da će Arhijeresko namjesništvo dobojsko na Vidovdan, 28. juna, organizovati litiju ulicama grada od Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice do Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, sa početkom u 18.00 časova. 

Glavni imam dobojskog Medžlisa Bajro DŽafić naveo je da u proteklih godinu i po dana nije evidentiran govor mržnje niti grafit neprimjerenog sadržaja, ocijenivši da je stanje takvo zahvaljujući međusobnoj otvorenosti lokalnih vjerskih zajednica i kontinuiranom radu sa Gradskom upravom. 

Župnik Pero Iljkić kaže da vjerske zajednice zajedno sa Međureligijskim savjetom i Gradskom upravom preduzimaju sve neophodne aktivnosti da bi se u sadašnjim, teškim vremenima, prebrodile sve poteškoće. 

Potpredsjednik dobojske Jevrejske opštine Dario Atijas kaže da se sa današnjeg prijema šalje zajednička poruka o uspješnoj međureligijskoj saradnji. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close