Proljećno krčenje poljoprivrednog zemljišta i paljenje istaknuti su kao višegodišnji problem na današnjoj sjednici Foruma za bezbjednost građana u Doboju, te je naglašeno da su vatrogasci od početka godine već intervenisali 42 puta.

Starješina Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice Miloš Radonjić upozorio je da su, uprkos odluci koja poljoprivrednike obavezuje da prethodno najave i obezbijede radove krčenja paljenjem, zaprimili samo tri takve prijave, a intervenisali na gašenju požara 42 puta.

“Od 27. januara do danas imali smo 30 intervencija”, istakao je Radonjić i kao otežavajuće okolnosti u radu naveo mali broj vatrogasaca, a veliku površinu koju pokrivaju.

Kada je riječ o šumskim požarima, Radonjić je naglasio da se više moraju uključiti predstavnici preduzeća “Šuma Srpske”, a u skladu sa njihovim nadležnostima.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković rekao je novinarima da je na sjednici konstatovano da je osjećaj sigurnosti prisutan kod građana i da je tokom prošle godine evidentiran pad broja krivičnih djela, a visok stepen razrješenosti.

Zaključak današnje sjednice i bio je da je bezbjednosna situacija tokom prošle godine u Doboju ocijenjena kao zadovoljavajuća.

Radinković je naveo da su predstavnici mjesnih zajednica ukazali na određene lokalne probleme poput nelegalnog odlaganja komunalnog otpada.

Na rad dobojskog šumskog gazdinstva zbog nelegalne sječe šuma žalili su se predstavnici mjesnih zajednica Kožuhe i Johovac, koji su ukazali i na problem divljih deponija.

Predsjednik Mjesne zajednice Grapska Amir Hurtić pohvalio je organizovanje sjednica Foruma koje, kako smatra, imaju efekta, ali je nezadovoljan što kao tačka dnevnog reda nije uvršten problem mještana iz Grapske i Kostajnice usljed rada dva kamenoloma na tim područjima.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ukazao je potrebu jačanja svijesti pri poštovanju postojećih regulativa koje se odnose na komunalni red i u tom pravcu veće angažovanje nadležnih ustanova, uključujući i porodično vaspitanje. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakGoganović zahvalio Điju za podršku Kine građanima Srpske i cijele BiH
Naredni članakDOBOJ: Sutra 24. redovna sjednica Skupštine grada Doboja