Dobojskoj Poslovnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uručeno je 43.475 elektronskih kartica od kojih je do sada 2.500 podijeljeno osiguranicima, rekao je Srni rukovodilac dobojske poslovnice Spomenko Vasilić.

Vasilić je rekao da se podjela elektronskih kartica odvija bez problema i većih gužvi, i s obzirom da nema roka za njihovo preuzimanje osiguranici svoja prava i dalje mogu da ostvaruju starom zdravstvenom knjižicom.

On je dodao da je elektronska kartica besplatna sa rokom važenja od pet godina, a kao njenu prednost navodi to što osiguranici neće morati dolaziti u poslovnice Fonda za ovjeru.

Vasilić je naveo da su podaci uzimani iz baze porodične medicine, dodajući da postoji manji broj osiguranika za koje nisu odštampane elektronske kartice zato što nisu bili na evidenciji porodičnog ljekara ili nisu imali riješeno pitanje osiguranja, kao i što su bili dugo odsutni u inostranstvu.

On je rekao da i takva lica mogu podnijeti Fondu besplatan zahtjev za izdavanje elektronske kartice koji će biti riješen u vrlo kratkom roku.

Prema njegovim riječima, na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u okviru “e-servisa”, osiguranici mogu provjeriti lokaciju na kojoj je izdata njihova elektronska kartica.

Vasilić je istakao da su elektronske kartice dio velikog projekta Integrisani zdravstveni informacioni sistem, čijom realizacijom će sve zdravstvene ustanove biti uvezane u integrisani sistem, a svaki osiguranik će imati elektronski zdravstveni karton kroz koji će njegov porodični ljekar imati uvid u hronologiju liječenja i bolesti.

“Uvid u elektronski karton neće imati bilo ko, već samo tim porodične medicine kod kojeg je osiguranik prijavljen”, izjavio je Vasilić.

Rukovodilac Službe porodične medicine dobojskog Doma zdravlja Nada Janjetović ukazala je na značaj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji će se implementirati u svim zdravstvenim ustanovama na svim referalnim nivoima zdravstvene zaštite – primarne, sekundarne i tercijarne.

“Mi, zdravstveni radnici sa primarnog nivoa, imaćemo informacije o pregledima pacijenta na drugim nivoima zdravstvene zaštite i o svim dijagnostičkim pretragama u okviru Republike Srpske, što će nam znatno olakšati rad”, izjavila je Srni Janjetovićeva.

Prema njenim riječima, pacijentima će se olakšati kretanje u zdravstvenom sistemu kako bi što prije dobili zdravstvenu uslugu, a Fond zdravstvenog osiguranja lakše će pratiti i kontrolisati kretanje pacijenta i pružanje zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite.

“Pacijent će biti zakazan na sekundarnom ili tercijarnom nivou bez `hodanja`. Imaćemo na uvid nalaze svih specijalista koje dolaze sa sekundarnog ili tercijarnog nivoa. Moći ćemo pacijenta zakazivati u određene termine, ali isto tako i oni sami će moći zakazivati termine svojih pregleda. To su sve prednosti ovog sistema”, pojasnila je Janjetovićeva.

Ona očekuje da će se u dobojskom Domu zdravlja ovaj program realizovati najkasnije do kraja godine, jer njegova implementacija zahtijeva i odgovarajuću tehničku podršku čija je realizacija u toku, ali i obuku zdravstvenih radnika uz sve njihove tekuće poslove. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakLukač: Srpske žrtve ignorišu, a mi ih nećemo zaboraviti
Naredni članakDOBOJ: Obilježena 29. godišnjica od Petrovdanske bitke (FOTO)