U mjestu Boljanić kod Doboja obilježeno je 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji “Halijard-vazdušni most”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar kulture Srbije Maja Gojković kao izaslanik predsjednika te zemlje danas su u Boljaniću kod Doboja položili vijence u znak sjećanja na junaštvo i žrtve pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini u spasavanju savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” prije 79 godina.

Dodik je poručio da je srpski narod tada u teškim okolnostima spasavao Amerikance.

– Da su piloti pali na muslimansku ili hrvatsku teritoriju, bili bi pogubljeni ili predati Nijemcima. I to nas razlikuje i tada, a i sada. To su sve činjenice – izjavio je Dodik.

Istakao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ostrašćeno mrzi Srbe.

– On nije došao i ne želi ovo da vidi. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti – naveo je Dodik.

Izaslanik predsjednika Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sjećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba.

Ona je istakla da se ne smije dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizaciju sjećanja na Halijard.

Predsjednik Fondacije DŽon Kapelo rekao je da je Boljanić podsjetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki.

On je izrazio zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota i zahvalio generalu Mihailoviću, Јugoslovenskoj vojsci u otadžbini i četničkom pokretu, te srpskom narodu koji su pomogli saveznivima rizikujući živote.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da su Boljanić, grad Doboj i Republika Srpska slobodarski primjer hrabrosti i čestitosti, uvijek na pravoj strani istorije.

Vaskrsija Јanković, koji je sjećanje na taj period i priče savremenika kao koautor pretočio u monografiju “Spasavanje savezničkih avijatičara”, izdvojio je kao najdraži momenat tih događaja taj što su avijatičari bili zadovoljni pažnjom i brigom mještana u okolnostima ratne oskudice i manjka hrane i namirnica.

Vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici Fondacije “Halijard”, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i zamjenik Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, te grada Doboja.

Pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, u Srbiji su spasili više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Predsjednik Milorad Dodik istakao je ranije da je akcija “Halijard” herojski podvig naših predaka i još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pobjednika i antifašista.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja, rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ-BOLJANIĆ: Goganović: Srpski narod uvijek na strani pobjednika i antifašista (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: U Boljaniću obilježeno 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji “Halijard-vazdušni most” (FOTO/VIDEO)