U srcu grada Doboja održan je jedan nesvakidašnji sportski događaj koji je postavio novi standard u svijetu inkluzije i sporta. Projekat „Badminton za inkluziju” organizovan od strane Badminton kluba „Sertini” Doboj u saradnji sa Badminton klubom „Banja Luka” Banja Luka, okupio je djecu različitih etničkih i socijalnih pozadina pod sloganom koji nosi snažnu poruku: „Nema razlike”.

Završni turnir ovog projekta nije bio samo takmičenje. Bio je to događaj gdje su granice nestale, a različitosti su slavljene. „Najjača djeca Doboja” i djeca sa poteškoćama u razvoju, zajedno sa svojim vršnjacima iz badminton klubova „Sertini” i „Banja Luka”, pokazala su svijetu kako badminton sport može biti moćno sredstvo za inkluziju.

Format takmičenja bio je jedinstven. Svaki tim se sastojao od jednog djeteta sa poteškoćama i jednog školskog djeteta. Ovaj pristup nije samo promovisao inkluziju, već je i podstakao stvaranje novih prijateljstava i razumijevanja među djecom.

Značajno je istaći intenzivnu zastupljenost multietičnosti i rodnosti, što je dodatno obogatilo događaj. Ova dimenzija projekta ističe kako badminton sport prevazilazi kulturološke, etničke i rodne barijere gradeći mostove među ljudima.

Posebno su se istakli organizatori projekta – Dario (Mačak), Sale i Dušica, kao i trenerski tim predvođen Branetom Srdićem, predsjednikom Badminton saveza BiH i Miroslavom Kočićem iz Badminton „Banja Luka”. Njihova posvećenost, stručnost i entuzijazam bili su ključni za uspjeh ovog projekta.

Svako dijete koje je učestvovalo na turniru otišlo je kući sa poklon paketima, zahvalnicama, badminton reketima i lopticama, kao i simboličnim „zlatnim medaljama” . Ovi pokloni nisu bili samo znak pažnje, već i podsjetnik na vrijednosti koje ovaj projekat promoviše – jednakost, inkluziju i zajedništvo.

Projekat „Badminton za inkluziju” je više od sportskog događaja. To je pokret koji pokazuje kako badminton sport može biti sredstvo za prevazilaženje društvenih barijera, promovisanje različitosti i inkluzije. Ovaj događaj u Doboju je primjer kako zajednička strast prema sportu može ujediniti ljude različitih pozadina i sposobnosti, podsećajući nas da zaista „Nema razlike” kada su u pitanju ljudske vrijednosti i dostojanstvo.

Iako se projekat završava Badminton klub „Sertini” nastavlja da se druži svake subote sa djecom sa poteškoćama i svi su dobrodošli subotom od 16 do 17 časova.

Foto: Badminton klub „Sertini” Doboj

Izvor: Badminton klub „Sertini” Doboj

Prethodni članak“Trojka” za sutra sazvala sastanak parlamentarnih stranaka
Naredni članakJagodić najavio drugu prijateljsku utakmicu Sloge Meridian na pripremama u Antaliji (FOTO)