Na području Teslića, Dervente i Modriče proteklog vikenda evidentirana su tri požara u niskog rastinja i šume koja su zahvatila veće površine, a u njima su izgorjela tri objekta, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.

Policijskoj stanici Teslić u subotu, 30. marta, prijavljeno je da je izbio požar niskog rastinja i šume i da je tom prilikom izgorio objekat, vlasništvo lica sa područja grada Doboja, a vatra je zahvatila površinu od oko jedan hektar.

Uviđajem je utvrđeno da je požar izazvan ljudskim faktorom, a kao izvršilac identifikovano je lice čiji su inicijali N.J., protiv koga će Okružnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti.

Na području Dervente i Modriče juče su evidentirana dva požara niskog rastinja i šume u kojima su izgorjela dva objekta, a vatra je zahtvatila više od 10 hektara površine.

Uviđaje će danas izvršiti policija uz prisustvo inspektora za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara Policijske uprave Doboj.

Policijska uprava Doboj apeluje da građani tokom obavljanja radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i u blizini šumskih kompleksa, gdje može doći do požara, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Iz policije podsjećaju da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavnja širenja vatre.

“Zakonom je definisana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje s cilju sprečavanja širenja vatre”, navodi se u saopštenju.

Iz policije pozivaju građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121.

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Akcija „Za ljepši i uređeniji Doboj“
Naredni članakDOBOJ: Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja: Upozorenje na jak i olujni vjetar danas