Pravosnažna presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude izrečena do kraja ove godine, najavio je Teodor Meron, predsjednik Rezidualnog mehanizma i raniji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Na današnjoj raspravi o stanju u postupku, Karadžićev branilac Piter Robinson pitao je sudiju Merona kada se može očekivati konačna presuda, s obzirom na to da je Meron u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN naveo da će to biti do kraja 2019, a da je nedavno u Sarajevu presudu najavio do kraja ove godine.

“Ja sam u Sarajevu rekao da nam je namjera, mada to nije definitivni cilj, da presuda bude spremna do kraja 2018.”, odgovorio je sudija Meron.

Haški tribunal je Karadžića (72), krajem marta 2016, osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjam i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U žalbi, koju je obrazložio juče i prekjuče, Karadžić je zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u još sedam bosanskih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Na pitanje sudije Merona kakvog je zdravlja, Karadžić je danas u sudnici rekao da mu je zdravstveno stanje “sasvim zadovoljavajuće” i da se “osjeća mnogo bolje”.

On je kazao da se od “intervencija” sudije Merona vodi “potpuna briga” o njegovom zdravlju.

Karadžić je rekao i da “u cjelini, nema prigovora” na uslove u sudskom pritvoru.

Izrazio je zadovoljstvo što mu je ispunjen zahtjev da dobije prenosni kompjuter, a ponovo je zatražio i da se razmotri mogućnost da ima ograničen pristup internetu.

Sudija Meron kazao je da je u toku razmatranje i Karadžićevog zahtjeva da mu se omogući da komunikacija preko Skajpa.

Sljedeća rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića, po pravilima suda, biće održana u roku od četiri meseca.

Karadžić je u haškom pritvoru od kraja jula 2008, kada su ga vlasti Srbije izručile Tribunal poslije hapšenja u Beogradu.

Izvor: Beta

Prethodni članakArkanov ubica pronađen mrtav!
Naredni članakZvanično: Sadržaj objavljen na Instagramu od sada moguće preuzeti