Predsjednik Političkog savjeta DEMOS-a Mile Dmičić izjavio je danas da BiH ne može biti unitarna niti centralizovana država i upozorio da ona ne može opstati sa dominacijom bilo kojeg naroda.

BiH, smatra Dmičić, može biti samo složena država u smislu izvornih ustavnih načela o njenoj unutrašnjoj strukturi.

On je istakao da se previđa postojanje snažne identifikacije srpskog, kao i ostalih naroda koji u njoj žive sa Republikom Srpskom i izražavanje duboke lojalnosti i patriotizma prema njoj.

– Republika Srpska ima sistem organa i institucija koji samostalno obavljaju svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije. Prema svom ustavnom položaju u okviru BiH, Republika Srpska je, kao trajna pravna i politička kategorija, nastala s ciljem očuvanja identiteta, subjektiviteta i državnosti srpskog naroda, kao konstitutivnog naroda u BiH, što je u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija – rekao je Dmičić za Srnu.

Dmičić je istakao da borba političkih predstavnika Republike Srpske za vraćanje nadležnosti, koje je izvorno imala, nije nikakav politički hir niti inat bilo kome, nego nasušna potreba.

– Neophodno je odbaciti sve zahtjeve za ukidanje Republike Srpske i osporavanje njenog imena i postojanja, kao i zahtjeve za ukidanje mehanizama zaštite entitetskih interesa – smatra Dmičić.

On je napomenuo da je teritorija BiH u ratnim sukobima podijeljena i teško može postati cjelovita, a da je dobar dio njenog stanovništvo ne doživljava kao svoju zajednicu, dodajući da je vlast na nivou BiH mnogo manje efektivna od vlasti u Republici Srpskoj.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKovačević: Politika Srpske – vraćanje ustavnom poretku iz 1995. godine
Naredni članakStojković: Znam tim za meč protiv Portugala