Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su “albanski separatisti pokušali da na brutalan način, nasiljem i terorom zauzmu sever Kosova”.

Đurić, koji se prvi put obratio javnosti posle hapšenja, rekao je da je ponosan na srpski narod, koji se, kako je rekao, odbranio gandijevskim metodama.

“To za mene nisu policajci, to je razularena teroristička banda. Poslali su ih na goloruke i nenaoružane ljude. To je sramota i njih i onih koji su ćutali i tako se saglasili”, rekao je.

“Juče su albanski separatisti u Prištini, uz očiglednu i nedvosmislenu podršku onih koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, na brutalan i nasilan način napali naš narod na severu Kosovske Mitrovice sa potpuno jasnim ciljem da nasiljem, terorom, zastrašivanjem i do zuba naoružanom falangom uz primenu oružja i sile okupiraju i zauzmu sever Kosova i Metohije”, kazao je Đurić na konferenciji za medije nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije.

On je rekao i da je ponosan na građane Kosovske Motrovice koji su se “goloruki, na miran i gandijevski način suprotstavili i nisu odustali od brobe za svoje kućne pragove i domove”.

“Važno je da naša i međunarodna javnost bude upoznata s tim šta se tačno dešavalo”, rekao je Đurić i nastavio: “Jučerašnji sastanak okruglog stola, kako da mirno dođemo do kompromisa, to smo zakazali, u skladu sa svim postignutim sporazumima i uredno obavestili sve na Kosovu, i notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni.”

On je ponovio da je iz Srbije više od 70 sati pre najavljenog skupa bila poslata najava, koja je više puta ponovljena. “To kažem da bi uvideli kolike su razmere laži”, dodaje Đurić.

Đurić je rekao da su pripadnici kosovske policije nisu zvaničnici već “naoružane falange” i istakao da su njega “vukli kao psa”, da su ga vukli za kravatu po ulici i tako pokušavali da ga ponize, kao i Srbiju i srpski narod.

“Stavili su me u jedan od transportera, udarali me, pokušavali su da me zastraše, nabijali mi pušku u stomak, jedan je izvadio i nož i pretio, slikali su selfije. Pevali su na putu do Prištine, uzvikivali ‘Alahu ekber’. Posle toga su me vodili kroz ulice i odveli u jedan podrum”, rekao je Đurić.

Kako je rekao, on ima bolove, ali se oseća dobro.

“Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, nasilje i teror nad Srbima bi se nastavio”, rekao je Đurić, ali nije rekao koji je to bio poziv.

Uskoro opširnije…

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Prethodni članakMaloljetnici ukrali auto, zamijenili ga za drugi, pa divljali po Doboju
Naredni članakBeograd: Ivanić danas sa Vučićem