U Republici Srpskoj za sada nije sekvencionisan nijedan slučaj delta ili lambda soja virusa korona, ali se to očekuje s obzirom na situaciju u Evropi i zemljama u okruženju, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Јelena Đaković-Dević.

– Činjenica da soj nije izolovan u laboratoriji Instituta ne znači da nije prisutan u Republici Srpskoj, očekujemo ga. Samo je pitanje vremena kada će biti identifikovan. Mi ćemo do kraja avgusta, kao što je na nivou Evrope, identifikovati 90 odsto uzoraka koji će pripadati delta soju – kaže Devićeva.

Ona je navela da Srpska bilježi povoljnu epidemiološku situaciju, ali da se istovremeno sprema i za njeno eventualno pogoršanje, što će zavisiti i od broja vakcinisanih stanovnika.

Devićeva kaže da je stopa zaraze protekle sedmice bila dva na 100.000 stanovnika, te da nije bilo povećanja broja oboljelih.

– Stabilna je situacija u bolničkom sektoru, gdje se mnogo više pacijenata otpušta sa liječenja, nego što ih se prima – rekla je Devićeva za televiziju N1.

Prema njenim riječima, pečat neizvjesnosti daje pogoršanje situacije u okruženju i Evropi i cirkulaciju delta soja.

Devićeva je upozorila da je i u zemljama regiona i Evrope delta soj virusa korona dominantnan, mnogo veći broj ljudi putuje i mogućnost za prenos virusa je veća.

– Činjenice kojima raspolažemo kažu da je delta soj zarazniji od ostalih varijanti. Druga činjenica je da ćemo u septembru imati situaciju da će djeca i mladi biti najmanje vakcinisani. Očekujemo svakako i da će virus biti zastupljeniji među tim grupama – istakla je Devićeva.

Ona je ukazala da sam virus nije pokazao pretjeranu sezonalnost, tako da se porast broja novoboljelih može desiti ranije.

– Boravak u zatvorenom prostoru može uticati na povećanje broja novooboljelih – navela je Devićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Dezinformacijama se nastavlja kampanja urušavanja procesa vakcinacije u Srpskoj”
Naredni članakLinta: Izetbegović nastavlja kampanju satanizacije srpskog naroda