Delegacija NATO-a, predvođena zamjenikom generalnog sekretara Mirčeom DŽoanom, započela je zvaničnu posjetu Sarajevu.

Niz sastanaka sa predstavnicima institucija na zajedničkom nivou obilježili su politički ispadi bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića.

Samoinicijativno, bez usaglašenog stava Predsjedništva, Bećirović je tvrdio da BiH nije neutralna već opredijeljena i da je njen strateški cilj punopravno članstvo u NATO.

Iz Republike Srpske kategorički odbacuju izjave Bećirovića.

Podsjećaju da od 2017. godine postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti, te da je saradnja sa NATO-om u skladu sa programom reformi iz 2019. koji ne prejudicira članstvo BiH u ovoj alijansi.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče DŽoana u Predsjedništvu sa Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem. Nakon razgovora, Bećirović tvrdi – strateški cilj BiH je punopravno članstvo u NATO-u.

S kim je Bećirović to usaglasio, nije poznato. Јer je stav Republike Srpske po tom pitanju jasan – neutralnost.

– O neutralnosti mi ne možemo govoriti. To ne postoji. Kakva neutralnost? Zar može niži nivo vlasti, neovlašten i nenadležan, da kroji državnu politiku BiH – rekao je Bećirović

A Ustav BiH je jasan. Bez saglasnosti entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske, nema ni zvaničnog stava BiH.

– Stav Republike Srpske je jasan, opredijeljeni smo za saradnju i zadovoljni što je i samim Programom reformi ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO. S druge strane, ni NATO ne vrši pritisak oko članstva, i na žalost pojedinih iz Federacije, i njihovi skorašnji kominikei su bili prilično izbalansirani jer su svjesni da o tom pitanju ne postoji jedinstven stav u okviru BiH – navela je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Zanimljivo da tokom sastanka u Predsjedništvu niko od ambasadora članica NATO-a nije spominjao članstvo BiH, kaže Marko Milisav, savjetnik srpskog člana Predsjedništva, koji je u ime Željke Cvijanović prisustvovao sastanku.

Odgovor Bećiroviću stigao je i iz ruske Ambasade. Za stav bošnjačkog člana Predsjedništva kažu da je njegov lični i da ne isključuju mogućnost da ga hvaljeni “dokazani prijatelji” iznenada razočaraju.

– Gospodinu Bećiroviću se očigledno ne sviđaju “ruski igrači” u BiH, ali veoma je primjetna njegova strasna želja da bude američki igrač. Kako narod kaže, bujrum – naveli su iz Ambasade Rusije.

Ruska Federacija i Republika Srpska našli su se na udaru delegacije NATO-a i tokom sastanka sa pojedinim članovima Savjeta ministara.

– NATO je zabrinut zbog retorike podjele i secesionizma u BiH, kao i zloćudnog uticaja Rusije – smatra Mirče DŽoan, zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Među članovima Savjeta ministara bio je i ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Јasno je ukazao na stav Republike Srpske. Vojna neutralnost, suverenitet bez uplitanja stranaca. I na optužbe o secesionizmu, Nešić je imao konkretan odgovor.

– Niko ne govori o secesiji nego da je secesija reakcija na akciju koja se zove unitarizam. Da mi iz Republike Srpske želimo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, da želimo ustavni poredak i da želimo da zadržimo nadležnosti koje Republika Srpska ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu i to je sve što mi u ovom trenutku želimo – poručio je Nešić.

U večernjim satima, na sastanku sa NATO delegacijom i predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine. Za poznavaoce međunarodnih odnosa i geopolitike nema spora. Primarni cilj dolaska NATO delegacije ali i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejmsa O’Brajena jeste pokušaj disciplinovanja Republike Srpske.

– Ovo je udar na Republiku Srpsku. Obje posjete su udar i vidimo iz njihovih izjava, oni su došli sa zahtjevom da BiH što prije uđe u NATO. To Republika Srpska neće dozvoliti – tvrdi Srđan Perišić, profesor geopolitike, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Posjeta delegacije Sjevernoatlantskog savjeta i stavovi izneseni samo su uvertira za dolazak DŽejmsa O’Brajena u dvodnevnu posjetu Sarajevu. Ove dvije posjete Bećirović je ocijenio kao najvažnije u ovoj godini.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević poručio je Bećiroviću da su svi pristali da postoji saradnja sa NATO savezom, ali ne i put prema alijansi.

Ako ne vjeruje, kaže Kovačević, neka pita Željka Komšića, koji je zajedno sa Šefikom DŽaferovićem a na inicijativu Milorada Dodika u Predsjedništvu, glasao za Program reformi koji nikako ne prejudicira članstvo BiH u NATO paktu.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakNović: Јasna poruka sa sastanka – NATO neće odlučivati o članstvu BiH
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 2. februara