Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je da je Svesrpski sabor istorijski događaj za sve Srbe, te da će se efekti donesene Deklaracije o zajedničkoj budućnosti sudbonosno odraziti na opstanak i postojanje srpskog naroda.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Organizacije starješina istaknuto je da je najznačajnijni domet Deklaracije postignuto svesrpsko jedinstvo legitimnih predstavnika srpskog naroda i samog naroda, te zajedničko djelovanje na utvrđivanju i realizaciji srpskih nacionalnih interesa.

– Najvažnije je što ni jedna srpska zajednica više neće biti prepuštena sama sebi, naprotiv, o njoj će brinuti cjelokupan srpski narod kroz institucionalno djelovanje predviđeno Deklaracijom i drugim dokumentima – navedeno je u saopštenju.

Iz Organizacije dodaju da posebnu vrijednost predstavlja činjenica što se Deklaracijom ni na koji način ne nanosi šteta ni jednom drugom narodu ili zajednici, već se samo radi o mogućim načinima zaštite interesa srpskog naroda.

Svesrpska sabornost, smatraju u Organizaciji starješina, najčvršća je garancija da Srbi nikada više ne dožive pogrome kakvi su se dešavali u daljoj, ali i bližoj prošlosti.

Organizacija starješina očekuje od Republike Srpske i Srbije da se u kontinuitetu i bez ikakvih ograničenja radi na implementaciji deklarisanih opredjeljenja kroz strategijsko i operativno djelovanje institucija sistema vlasti.

– Napadi i prijetnje koji i danas dolaze iz Federacije BiH vjerovatno neće prestati ni u budućnosti, ali njima ne treba više pridavati nikakav značaj i pažnju, te se umjesto toga treba fokusirati na obezbjeđenje i zaštitu vlastitih interesa – navedeno je u saopštenju.

U Organizaciji starješina naglašavaju da Srbi u Republici Srpskoj više nisu sami, kao i postoji dovoljno kredibilnih garancija za zaštitu nacionalnih interesa i prava srpskog naroda u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Foto: ostavrs.org

Izvor: RTRS

Prethodni članakCIK objavio spisak, provjerite da li ste na njemu
Naredni članakCvijanović: Miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta