Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaštitu osoba sa invaliditetom Republike Srpske organizovao je tematsku konferenciju “Razvoj strategije profesionalne rehabilitacije u Republici Srpskoj”.

Cilj Fonda je da se u narednom periodu jasno definiše u kojim institucijama se može obavljati određena vrsta profesionalne rehabilitacije.

Direktor Fonda Stevica Dronjak rekao je da Republika Srpska sa svojim institucionalnim i finansijskim kapacitetima ima dovoljno elemenata da razvije profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom i da u tom segmentu bude lider u regionu.

Dronjak je najavio izradu strateškog dokumenta kojim bi se definisala jasna linija finansiranja iz oblasti profesionalne rehabilitacije.

– Fond ima sredstva namijenjena za takav vid, međutim, nema precizno definisano koje institucije mogu da vrše profesionalnu rehabilitaciju – rekao je on.

Pomoćnik ministra rada Andrea Milinčić rekla je da je u Srpskoj sistemski riješeno zapošljavanje ove kategorije stanovništva.

– Opredjeljenje Republike Srpske je zapošljavanje ove kategorije i proizilazi iz samih zakonskih rješenja, pa tako za zapošljavanje u privatnom sektoru postoje mnoge olakšice i podsticaji, dok je Srpska preuzela obavezu da će zapošljavati lica sa invaliditetom u javnom sektoru – rekla je Milinčićeva.

Mladena Stupar iz Prijedora, koja ima urođeni tjelesni invaliditet i četiri godine je samozaposlena, rekla je da je zadovoljna saradnjom i podrškom Fonda.

– Za mene je povrat doprinosa, koji možemo da ostvarimo od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, puno važnije od jednokratne novčane pomoći – rekla je ona.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Oduzeta puška
Naredni članakMUP Srpske: IDDEEA krenula u proces nezakonitog uvođenja digitalnog identiteta