Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja.

Uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Јovana obilježavaju pravoslavni hrišćani i SPC, koja ovaj praznik svrstava među slave.

U hrišćanskom svijetu se obilježava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Јovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Јelena.

Tada se podsjeća na stradanje Svetog Јovana, kome je, po naređenju Iroda Antipa, glava odsječena i na tanjiru donesena pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Sveti Јovan se naziva Krstitelj, jer je krstio Isusa Hrista i u njemu prepoznao Sina Božijeg.

Sveti Јovan se smatra posljednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio prije Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Sveti Јovan je, prema predanju, primjer čvrste i nepokolebljive vjere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živio u grijehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj ples, poslije kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Svetog Јovana.

Irodijada je zahtijevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tijela, u strahu da Sveti Јovan ne vaskrsne.

Dan Usjekovanja vjernici provode u molitvi i strogom postu.

Sveti Јovan se slavi i 20. januara, kao znak poštovanja prema svecu koji je krstio Isusa Hrista.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSrpska bogatija za 20 beba; U Doboju na svijet došlo četvoro mališana
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 11. septembar