Iako je jasno da je svaka fizička aktivnost korisna za vaše zdravlje, studije sugerišu da usklađivanje vremena vježbanja sa vašim specifičnim fitnes ciljevima može poboljšati vaše rezultate.

Da bi se utvrdila korist od uklapanja treninga u određeno doba dana, jedna mala studija obuhvatila je 27 aktivnih žena i 20 muškaraca i izmjerila njihov napredak u fitnesu tokom 12 nedjelja. Učesnici su počeli na istom osnovnom nivou fitnesa, a studija je pratila razlike u povećanu snage, gubitku abdominalne masti ili salceta na stomaku, i drugih zdravstvenih pokazatelja. Učesnici su takođe imali izbalaniranu ishranu bogatu dobrim nutrijentima.

Prednosti jutarnjeg vježbanja

U ovoj studiji aktivnih ljudi, učesnice koje su završile trening snage ujutru (od 6 do 8 sati) pokazale su ne samo poboljšanje snage donjeg dijela tijela u vježbama kao što su čučnjevi u skoku, već i značajno smanjenje ukupne masti, uključujući i smanjenje abdominalne masti. 

“Važno je naglasiti da su se povoljne promjene u tjelesnom sastavu dogodile bez promjjena tjelesne težine”, precizira studija.

Prednosti vježbanja uveče

Što se tiče večernjih vježbi (od 18.30 do 20.30), učesnice ove grupe su imale bolji uspjeh u povećanju snage, snage i izdržljivosti gornjeg dijela tijela.

Što se tiče sastava tijela, tj. mišića i masti, žene koje su vježbale uveče i dalje su imale smanjenje ukupne tjelesne masti, ali manje značajno od svojih kolega na jutarnjem vježbanju.

Umjesto toga, utvrđeno je da imaju bolji uspjeh sa ukupnim rastom mišića, što može biti korisno uzeti u obzir kada se gledaju ciljevi fitnesa.

“Vježbanje uveče može poboljšati performanse mišića gornjeg dijela tijela, a možda i poboljšati raspoloženje”, napominju autori studije.

Što se tiče muškaraca, oni koji su vježbali uveče doživjeli su istu promjenu u sastavu tijela kao i grupa za jutarnji fitnes, ali je vježbanje uveče imalo i značajnije smanjenje vrijednosti krvnog pritiska, prenosi Magazin Novosti.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakUpozorenje za korisnike Google Chromea
Naredni članakOvu hranu uvrstite u jelovnik ako vas muči štitna žlijezda